Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsSeksuele GezondheidBLOG: Een pil er in en je bent er van af… of niet?
InwonersNieuwsSeksuele GezondheidBLOG: Een pil er in en je bent er van af… of niet?

Een pil er in en je bent er van af… of niet?

In de spreekkamer horen we het vaak, de nonchalante houding als het gaat om soa. Condoomgebruik is niet meer ‘in’. Een soa oplopen nemen we op de kop toe. Of heel vaak zien mensen het als een ver van hun bed show, totdat ze ineens bij ons op de poli zitten omdat ze geïnformeerd zijn door eerdere sekspartner of klachten ervaren. “Ja toch wel een beetje shit, mevrouw. Dat ik hier nu zit”. “Of ik het anders ga aanpakken in de toekomst?”, “Nee dat denk ik niet, 1 pil slikken en je bent er toch weer vanaf?”. Zo maar een voorbeeld wat meerdere malen in de week voorbij komt.

Partnerwaarschuwing voor Gonorroe

Neem nou Elias*, jongen van 20 jaar, en is door een eerdere sekspartner geïnformeerd voor Gonorroe. “Ik baal er wel een beetje van want dit kost me allemaal weer tijd, maar ja, ik kan het maar beter weten”. Elias is nooit zo bezig met het oplopen van een soa. Hij is altijd heel voorzichtig en kieskeurig in het kiezen van zijn sekspartners, dit bericht overviel hem dan ook een beetje. Elias ervaart op dit moment verder geen symptomen, we kiezen er dan ook voor om enkel te testen en de resultaten af te wachten. Elias reageert wat verbaasd: “krijg ik niet meteen pillen? Ik weet zeker dat ik het heb, dus dan ben ik er ook meteen vanaf”. Gonorroe behandelen we met een eenmalige injectie in de bilspier. En van Gonorroe weten we ook dat dit een slimmere bacterie is die al resistente vormen kent voor de antibiotica die wij geven. “Ow dat wist ik helemaal niet, maar ik ken mensen die preventief antibiotica gebruiken om soa te voorkomen. Leek me wel een chille oplossing”.

Antibioticaresistentie: als het wondermiddel straks niet meer werkt

Het is helemaal waar dat de meeste soa gemakkelijk te behandelen zijn met antibiotica of penicilline en dat je er dan binnen een week vanaf bent. Het klopt ook dat we vanuit seksuele gezondheid er soms voor kiezen om blind te behandelen. Dit wil zeggen dat we iemand met een hoog risico op soa alvast behandelen voordat de resultaten van de soa test bekend zijn. Maar we weten ook dat we wereldwijd steeds meer te maken krijgen met resistentie van antibiotica. Wat zou kunnen betekenen dat een ‘simpele’ soa als Gonorroe straks niet meer simpel te behandelen is. En dat dit op collectief niveau een veel groter probleem zou kunnen gaan vormen. Door op grote schaal antibiotica te verstrekken zonder dat hier op dat moment ook echt een diagnose voor is, werkt mee aan deze resistentie. Op de poli zullen we hier dan ook altijd een goede overweging in maken. Preventief antibiotica slikken zouden wij dan ook nooit adviseren 😉

Geluk gehad – maar hoe regel je het gezonder voor jezelf?

Elias blijkt geen soa te hebben. “Toch maar goed dat we niet meteen voor die spuit zijn gegaan he mevrouw? Ik heb me er toch wel druk over gemaakt. Alleen die condooms, ik weet het niet hoor”. We hebben nog een gesprek gehad over condoomgebruik. Elias ervaart het vooral als een grote spelbreker. “Ben je net lekker bezig, moet je over zo’n rubber beginnen”. Een andere euvel wat hij ervaart is dat condooms ook zo duur zijn. Een gezamenlijke verantwoordelijkheid kan hier in helpen. Ook vooraf aan de seks afspraken maken over condoomgebruik kan helpen. Dan hoef je er niet in ‘the heat of the moment’ nog over te beginnen. Zomaar weer een voorbeeld wat laat zien dat psycho-educatie over soa en samen het gesprek aangaan heel zinvol kan zijn.

* Naam van de cliënt in deze blog is aangepast om de privacy van de cliënt te beschermen.

Deel het artikel
  • Reacties (1)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    messenger Reacties (1)

    HIV is al lang geen dodelijke ziekte meer en mede door de invoering van PrEP onder biseksuele en homoseksuele mannen worden de nieuwe HIV infecties steeds meer beperkt, wat op zichzelf staand goed nieuws is maar het gevolg is wel dat het condoomgebruik nog verder daalt en door de populariteit van seks zonder condoom steeds sneller blijft dalen waardoor het gevolg is dat steeds meer mensen SOA’s oplopen en verder verspreiden in een hoog tempo.

    Ondanks het taboe worden de risico’s van SOA’s in het algemeen gezien op de koop toe genomen en gezien als niets ergs. het is wachten tot de geschiedenis zich herhaalt met de komst van SOA’s die resistentie hebben voor al onze huidige antibiotica staan we aan het begin van een nieuwe seksuele epidemie die recht op ons afkomt

    Gepost door: *Kevin* op 2023-11-18 16:01