Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersBlogAchter de schermen bij de GGD: Pensioen verlaat door corona

Achter de schermen bij de GGD: Pensioen verlaat door corona

Zo ga je met pensioen en zo ondersteun je een dienstverlener in het oog van de coronabesmettingen. Dat overkwam Gerard Megens. Gerard zou op 1 maart 2020 met pensioen gaan.

Zijn laatste werkdag was op 27 februari. De dag dat ook de eerste coronabesmetting werd vastgesteld in Nederland. Een week later brak de coronacrisis echt uit. Gerard ging op zoek naar hoe hij toch een bijdrage kon leveren: “Het voelde gek om met pensioen te gaan terwijl er zo’n grote crisis in de gezondheidszorg was. Ik ging daarom op zoek of ik toch iets kon bijdragen. Gezien mijn leeftijd leek het me niet verstandig midden tussen coronapatiënten te gaan werken. Eind mei zag ik in de mailservice van MedischContactBanen een oproep van GGD Hart voor Brabant. Ze zochten mensen voor de implementatie van de projecten binnen het programma corona, en konden daarbij ook de hulp van artsen gebruiken.”
Het bron- en contactonderzoek is best een heftige klus. We zien steeds meer uitdijende clusters, en het gaat vaak moeizaam, bijvoorbeeld door taalbarrières of jongeren die een lage bereidheid tot medewerking hebben. Wat ik wel bemoedigend vind is dat het bij verpleeg- en verzorgingstehuizen nu nog vrij rustig is, met weinig ziekte en opnames. Dat is een gelukkige bijkomstigheid.

Kwaliteitschecks en vraagbaak

Op dit moment houd ik me vooral bezig met kwaliteitschecks, het in kaart brengen van clusters en het geven van medische adviezen. Daarnaast ben ik op sommige dagen aanspreekpunt collega’s. Zij kunnen op die dagen bij mij terecht voor medisch inhoudelijke vragen en adviezen. Het is de bedoeling dat ik ook een grotere rol krijg binnen de preventieve tak van het project doelgroepen. Gezien mijn achtergrond ga ik me dan vooral richten op de sector Verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT), waarbij ik veel ga samenwerken met DIP’ers (Deskundigen Infectiepreventie) en de contacten onderhoud met VVT-organisaties in de regio.

De GGD vanuit de binnenkant leren kennen

Ik kende de GGD al wel, met name van het doen van Artikel 26 meldingen (het melden van ziektes bij instellingen met wettelijke meldingsplicht) bijvoorbeeld bij een uitbraak van het Norovirus. De samenwerking met collega’s vind ik hier heel plezierig. De lijntjes naar onder andere team Infectieziektebestrijding en de projectcoördinatoren zijn kort en informeel. Het is soms nog wel een beetje zoeken binnen het programma, heel veel mensen zijn nieuw. Met de tijd die ik hier nu zit, voel ik me al bijna een oude rot, hahaha.

Voldoende vaccinatiegraad betekent genieten van mijn pensioen

Normaal gesproken heb ik genoeg te doen; ik doe vrijwilligerswerk in Nuenen, sport regelmatig en ben oppasopa. Maar de start van mijn pensioen begon met de lockdown periode dat gaf niet helemaal een eerlijk beeld. Ik werk nu twee dagen in de week voor het programma corona van de GGD Hart voor Brabant. Aangevuld met twee keer per maand een weekenddag. Dat is prima te combineren met de andere dingen die ik graag doe. Ik vind het fijn dat ik zo met mijn deskundigheid kan bijdragen zonder de verantwoordelijkheid voor individuele patiënten te hebben. Ik heb nu afgesproken dat ik in ieder geval nog tot het einde van het jaar blijf. Hoe het daarna loopt hangt af van hoe het virus zich ontwikkelt en hoe de vorderingen qua vaccin zijn. Want ik verwacht dat pas bij voldoende vaccinatiegraad het werk voor de GGD minder zal worden.

Over Gerard Megens

Ondanks mijn pensioen was ik gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan de beheersing van de Covid-19 crisis en ben ik daarom weer tijdelijk aan de slag gegaan bij de GGD Hart voor Brabant voor ondersteuning van de Covid-19 projecten Bron- en Contactonderzoek en doelgroep VVT.

Gerard Megens

Deel het artikel
  • Reacties (0)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het laatste nieuws

Linsey den Dulk-Dik wint AJN AIOS-prijs

Mijn kind
Linsey den Dulk mocht vandaag de AJN AIOS-prijs in ontvangst nemen voor haar inzending ‘Medisch handelen door d...

Samen goed op weg om ‘gezond gewoon te maken’: terugblik 2023 en ambities voor 2025

Publicaties
De jaarstukken 2023 (jaarverslag en jaarrekening 2023) én de begroting voor 2025 zijn gepubliceerd. Een terugbl...