Maaike
Arts Reizigersadvisering
Sinds mijn studie geneeskunde heb ik veel gereisd. Om te kijken of tropengeneeskunde bij me paste, deed ik als arts vrijwilligerswerk in een ziekenhuis en bij een project in Guatemala. Ik ben geen tropenarts geworden, maar wat ik leerde gebruik ik nog steeds in mijn werk als arts Reizigersadvisering. Én in mijn persoonlijke leven. Samen met familie en vrienden haal ik met mijn stichting al meer dan 20 jaar geld op voor gehandicapte kinderen, jongeren, arme gezinnen en ondervoede ouderen in Guatemala.
Alles op zijn plek
Als arts bij de GGD kun je alle kanten op: van Jeugdgezondheidszorg of Seksuele Gezondheid tot Infectieziektebestrijding. Ik heb in deze drie richtingen veel gezien en geleerd! Nu ik me bij Hart voor Brabant richt op reizigers, beroepsgroepen en vaccinaties op maat valt alles op zijn plek. Mijn baan is goed te combineren met mijn gezinsleven. Ik werk vaak vanuit huis in Utrecht. Erg praktisch met een opgroeiende zoon en dochter. Inhoudelijk krijg ik veel vertrouwen, vrijheid en waardering. ‘Doe wat in jouw ogen goed is, want jij bent de professional’, dat is hoe ik de GGD als werkgever ervaar.
Geen dag is hetzelfde
Om cliënten te helpen heb ik veel contact met onze verpleegkundigen. Zij zien de cliënten in de spreekkamer en bellen mij voor advies. Ik help hen vaak direct verder met een advies op maat. Wel zo lekker toch? Soms is de medische achtergrond niet helemaal duidelijk en komt de Sherlock Holmes in me naar boven. Bijvoorbeeld laatst bij een wat oudere man met een hiv-besmetting. Bij deze cliënt was het niet duidelijk of hij wel of niet beschermd was tegen hepatitis B. Voor een goed advies is dat wel belangrijk om te weten.
Ik belde met de hiv-poli, met een medisch microbioloog en met een collega die gepromoveerd is op hepatitis B. We bespraken de ‘gekke’ labuitslagen na meerdere vaccinaties. Ook stelde ik veel vragen aan de cliënt. Opeens herinnerde hij zich een periode van ziek zijn en geel zien lang geleden. Dat was de reden! En hij was dus gewoon beschermd, doordat hij hepatitis B heeft doorgemaakt. Weer een puzzel opgelost, mijn werk wordt nooit saai!
Regionale samenwerkingen
Daarnaast werk ik samen met regionale ziekenhuizen in ons werkgebied die zelf geen vaccinatiepoli hebben. Een reisvaccinatie die vóór een behandeling met afweeronderdrukkende medicatie wordt gegeven werkt namelijk beter. Sommige vaccinaties mag je zelfs niet hebben tijdens zo’n behandeling. Ze kunnen je dan juist ziek maken. Veel patiënten van het ETZ in Tilburg hebben hier al gebruik van gemaakt. Binnenkort breiden we de samenwerking uit naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis en daar ben ik trots op!