GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 31-12-2018 om 13:16 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2020 om 17:26 uur

Judith Reuvers

Wijk GGD'er

Ik zit heel vaak op het politiebureau en vraag dan: ‘Mannen, wat is er allemaal gebeurd?’ Vervolgens pak ik mijn tas en ga ik op pad.

Soms zijn agenten uren bezig met een verwarde dementerende of een verslaafde met waanbeelden. Sommigen maken een hele buurt bang met hun gedrag. De problemen waar ik me mee bezig houd zijn vaak complex en dat vind ik echt heel erg leuk. Als wijk-ggd’er werk je op het snijvlak van zorg en veiligheid. Wij proberen te voorkomen dat mensen met verward gedrag gedoe geven door tijdig te signaleren en handelen. Hiervoor hebben we veel contacten in de wijk, zoals ook met de huisarts, politie, gemeente, wooncorporatie en winkeliers. Het effect is dat de politie ook minder werk heeft aan verwarde personen.

Judith Reuvers

Een simpel voorbeeld: laatst was ik bij een 85-jarige dementerende mevrouw. Ze was dronken in een auto gestapt en had een scooter aangereden. De politie zocht haar thuis op om haar daarmee te confronteren, maar zij zei: ‘Ik heb helemaal niet gereden!’. Ze raakte door het gesprek in paniek, sloeg om zich heen en belandde uiteindelijk in de cel. Daar hoort die mevrouw natuurlijk helemaal niet thuis. Om haar te helpen heb ik samen met haar echtgenoot, maatschappelijk werk, de huisarts en GGZ een plan van aanpak gemaakt. Hopelijk voorkomen we daarmee dat ze opnieuw in de problemen raakt.

 

Het verhaal van Judith verscheen eerder op de website van de campagne Ik Zorg. Ontdek zorg en welzijn.