GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 31-07-2018 om 10:18 uur
Laatst gewijzigd op: 03-01-2020 om 09:13 uur

Arts maatschappij en gezondheid

Als arts maatschappij en gezondheid bij de GGD Hart voor Brabant sta je midden in de maatschappij. In deze specialisatie komen maatschappij en geneeskunde bij elkaar. Je werkt veel samen met huisartsen, medisch specialisten, partners en gemeenten. Hierdoor is het beroep veelzijdig en geen enkele dag hetzelfde.

Hoe ziet je dag eruit

Onze jeugdartsen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Wij richten ons op individuen, maar ook op groepen jongeren. Je werkt hierbij samen met scholen en welzijnsorganisaties, huisartsen en gemeenten. Samen proberen wij de gezondheid van kinderen van 0 tot 18 jaar te bewaken en bevorderen. Op een gemiddelde dag heb je gesprekken met ouders en jeugdigen over zorgplannen. Je draait spreekuren op het consultatiebureau of op een school. En je spart met collega‘s: verpleegkundigen, artsen en gezondheidsbevorderaars over bijvoorbeeld gehoorschade of alcoholpreventie. Casus verschillen per dag. Soms een opvoedprobleem, dan weer een huilbaby, soms meer medisch dan weer meer gedragsmatig of psychiatrisch. Veel gaat goed met onze jeugd maar daar waar nodig proberen we te signaleren en bij te sturen.

Onze artsen infectieziektebestrijding richten zich op het voorkomen en bestrijden van infectieziekten. Je combineert inhoudelijke kennis met het maken van beleid. Samen met de anderen van het team (artsen, verpleegkundigen, deskundigen infectiepreventie, onderzoekers en secretariaat) besluit je bij een infectieziektemelding wat nodig is om de bron van de besmetting te achterhalen en de omgeving te beschermen. Iedere melding is anders en elke infectieziekte heeft zijn eigen uitdagingen. Ons brede werkgebied levert ook een brede verscheidenheid aan casuïstiek op. De ene keer is het alleen nodig om voorlichting te geven, maar bij een uitbraak van bijvoorbeeld hepatitis A kan het nodig zijn een hele klas of school te vaccineren. Je hebt regelmatig contact met arts microbiologen, huisartsen, andere medisch specialisten, maar ook met de NVWA en het RIVM. Je hebt je een centrale rol binnen de regionale infectieziektebestrijding.

Werken en leren bij de GGD

Leren gebeurt binnen de jeugdgezondheidszorg vooral in de praktijk doordat de theoretische kennis kan worden toegepast in de individuele klantencontacten. Ook krijg je opdrachten die aansluiten op situaties met ketenpartners of betrekking hebben op beleid of vernieuwingen binnen de jeugdgezondheidszorg. Jij kiest in afstemming met je praktijkopleider wat je wilt leren. Dus naast de algemene vereisten van de opleiding tot arts M&G is er ook mogelijkheid om je eigen accenten te leggen.

Ook binnen de infectieziektebestrijding gaat werken en leren hand in hand. Theoretische kennis kan je gelijk toepassen in de praktijk. Opdrachten zorgen voor een verdieping van de kennis. Er is voldoende casuïstiek om ervaring op te doen. Het hele netwerk van het team infectieziekten staat gedurende je opleiding tot je beschikking.

Meer weten

Wil je meer weten over de opleiding tot arts maatschappij en gezondheid? Neem dan ook eens een kijkje op www.artsmg.nl of de website van de artsenfederatie KNMG.