Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragenWat is de richtlijn voor nagellak, nagelversiering of kunstnagels in de kinderopvang?

Wat is de richtlijn voor nagellak, nagelversiering of kunstnagels in de kinderopvang?

Medewerkers van kinderopvang, peuterspeelzalen en bso’s mogen op hun werk geen nagellak, nepnagels en andere nagelversiering dragen. Dat staat in de hygiënerichtlijn van het RIVM. Deze richtlijn is niet nieuw, maar de verduidelijking van 1 mei 2023 roept vragen op. De toezichthouders van de GGD gaan bij een inspectie uit van de minimale normen van goed hygiënebeleid.

Uitgangspunten voor schone nagels

De hygiëneregels voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang schrijven voor dat nagels schoon moeten zijn. Hiervoor staan de volgende normen in de hygiënerichtlijn van het RIVM:

  • Houd de nagels kort en schoon
  • Draag geen nagellak, nagelversiering en/of kunstnagels. Hieronder vallen ook gel- en acrylnagels.

Richtlijn gebaseerd op onderzoek handhygiëne

“In een nagel met nagellak kunnen groeven en andere onregelmatigheden ontstaan, waar bacteriën in kunnen gaan zitten”, zegt Thijs Veenstra van het RIVM tegen Ouders van Nu. De richtlijn van het RIVM is dan ook gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het gebied onder de nagel en nagelriem van de hand hoge concentraties bacteriën bevatten. Ook blijkt uit onderzoek dat dragers van kunstnagels vaker en meer (ziekmakende) micro-organismen op de handen hebben dan medewerkers zonder kunstnagels.

Richtlijn is de norm

En wat als een pedagogisch medewerker toch nagellak draagt? De toezichthouder van de GGD beoordeelt bij een inspectie de feitelijke situatie. De GGD hanteert hierbij de hygiëne richtlijn van het RIVM als uitgangspunt. Je ziet de constatering terug in je inspectierapport.

In 2024 beoordeelt het RIVM de handhygiëne richtlijn.