Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragenVanaf welke leeftijd mag mijn kind koemelk?

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind koemelk?

In borst- en kunstvoeding zitten alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Borst- en kunstvoeding bevatten meer ijzer en goede vetten en minder eiwitten dan gewone melk. En dat is beter voor je baby. Vanaf 1 jaar is je kind klaar voor koemelk. Je kindje kan dan voldoende voedingsstoffen uit vaste voeding en koemelk halen.

Verschil tussen borst- en kunstvoeding en koemelk

Tot 1 jaar kan een baby niet voldoende ijzer en goede vetten uit vaste voeding en koemelk halen. Daarom geef je borstvoeding of kunstvoeding afgestemd op wat het lichaam van een baby nodig heeft. In koemelk zitten minder ijzer en goede vetten en meer eiwitten dan in borst- of kunstvoeding. Vervang je vóór de eerste verjaardag borst- of kunstvoeding door koemelk, dan krijgt je baby mogelijk te weinig ijzer en goede vetten binnen. Daarnaast is het teveel aan eiwitten in koemelk niet goed voor de nieren van je baby.

Wanneer stap je over?

Tot 1 jaar is borst- of kunstvoeding het beste. Daarna mag je je baby naast vaste voeding koemelk geven in plaats van de borst- of kunstvoeding. Je mag ook na het 1e jaar op verzoek borstvoeding blijven geven als je dat wilt.

Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden. Dit is dan bedoeld als een toetje na het avondeten, niet om borst- of kunstvoeding te vervangen.

Waarom is koemelk drinken belangrijk?

In koemelk zit veel calcium en vitamine B2 en B12. Voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de groei van je kind. Zo zorgt calcium er onder andere voor dat je kind:

  • sterke botten en tanden krijgt en houdt
  • een lager risico heeft op botontkalking op latere leeftijd

Lees meer over waar calcium goed voor is op de website van het Voedingscentrum.

Hoeveel koemelk mag je geven?

Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten.

Aanvullende informatie