Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragenHoe moet ik het navelstompje verzorgen?

Hoe moet ik het navelstompje verzorgen?

In de buik is je baby met de moeder verbonden via de navelstreng. Deze is na de bevalling afgeklemd en doorgeknipt, het restant is wat nat en gelig van kleur. Het navelstompje moet in de eerste tijd na de bevalling genezen en valt er uiteindelijk af. Je verzorgt het navelstompje als volgt:

  • Was voor je het stompje gaat verzorgen je handen met water en zeep.
  • Was het stompje éénmaal daags met water.
  • Dep het na het schoonmaken goed droog met een schone hydrofiele luier.
  • Probeer ervoor te zorgen dat de luier van je baby niet over het stompje zit, lukt dat niet zorg er dan voor dat je de luier niet te strak dichtmaakt.
  • Zorg ervoor dat je baby loszittende en ademende kleding draagt.

Het navelstompje droogt in, verschrompelt en krimpt na verloop van dagen. Het kleurt steeds donkerder en valt er na 5 tot 14 dagen vanzelf af.

Probeer het stompje er niet sneller af te trekken, het valt er vanzelf af wanneer het volledig is ingedroogd. Wanneer het navelstompje vies begint te ruiken, de huid rondom rood en opgezet is of er wat pus op het stompje zit kan het zijn dat het stompje is ontstoken. Vraag in dat geval om raad bij je kraamverzorgster, verloskundige of huisarts.

Soms kan een stukje wild vlees achterblijven op de plek van de navelstomp. Meestal is dit een bolletje met een steeltje. Dit noemen we de navelgranuloom. Door dit stukje wild vlees blijft de navel vaak nat. Het is belangrijk om de navel droog en schoon te houden zodat het vanzelf kan genezen.

Wanneer het navelstompje niet vanzelf geneest

In sommige gevallen geneest het navelstompje niet vanzelf. In die gevallen stipt de jeugdarts het granuloom aan met zilvernitraat. Dit gebeurt wanneer jouw kindje 4 weken oud is. Na het aanstippen verschrompelt het granuloom. Soms is het nodig dit meerdere keren te herhalen. De huid rondom de navel wordt ter bescherming ingesmeerd met vaseline. Na afloop dekken we het af met een gaasje om vlekken in de kleren te voorkomen.

Na het aanstippen van de navel, is het belangrijk dat de navel 24u droog blijft. Je kindje mag dus niet in bad of onder de douche. Afhankelijk van de situatie kan worden afgesproken om de navel standaard nog een keer extra te laten controleren. Als dit niet is afgesproken is het belangrijk contact op te nemen met je eigen consultatiebureau wanneer de navel na enkele dagen nog steeds nat blijft.