Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragenHoe moet ik het navelstompje verzorgen?

Hoe moet ik het navelstompje verzorgen?

In de buik is je baby met de moeder verbonden via de navelstreng. Deze is na de bevalling afgeklemd en doorgeknipt, het restant is wat nat en gelig van kleur. Het navelstompje moet in de eerste tijd na de bevalling genezen en valt er uiteindelijk af. Je verzorgt het navelstompje als volgt:

 • Was voor je het stompje gaat verzorgen je handen met water en zeep.
 • Was het stompje éénmaal daags met water.
 • Dep het na het schoonmaken goed droog met een schone hydrofiele luier.
 • Probeer ervoor te zorgen dat de luier van je baby niet over het stompje zit, lukt dat niet zorg er dan voor dat je de luier niet te strak dichtmaakt.
 • Zorg ervoor dat je baby loszittende en ademende kleding draagt.

Het navelstompje droogt in, verschrompelt en krimpt na verloop van dagen. Het kleurt steeds donkerder en valt er na 5 tot 14 dagen vanzelf af.

Probeer het stompje er niet sneller af te trekken, het valt er vanzelf af wanneer het volledig is ingedroogd. Wanneer het navelstompje vies begint te ruiken, de huid rondom rood en opgezet is of er wat pus op het stompje zit kan het zijn dat het stompje is ontstoken. Vraag in dat geval om raad bij je kraamverzorgster, verloskundige of huisarts.

Soms kan een stukje wild vlees achterblijven op de plek van de navelstomp. Meestal is dit een bolletje met een steeltje. Dit noemen we de navelgranuloom. Door dit stukje wild vlees blijft de navel vaak nat. Het is belangrijk om de navel droog en schoon te houden zodat het vanzelf kan genezen.

Wanneer het navelstompje niet vanzelf geneest

Een navelgranuloom gaat meestal vanzelf over voordat je baby 4 weken oud is. Maar het kan ook groeien. Dan kun je twee keer per dag deze stappen volgen. Dit gaat het makkelijkst als de baby slaapt. De meeste baby’s blijven erbij doorslapen en lijken er geen last van te hebben:

 1. Maak de navel deppend schoon met een wattenschijfje met lauw water.
 2. Droog de navel deppend af.
 3. Doe een mespuntje zout op het navelgranuloom.
 4. Dek de navel af met een gaasje.
 5. Dep de navel na 20 minuten met een wattenschijfje met lauw water.
 6. Droog de navel deppend af.

Na 2 tot 3 dagen wordt het granuloom kleiner en droger en verandert van kleur. Heel soms kan het een beetje bloeden. Dit is niet erg. Soms moet je een paar dagen langer blijven behandelen. De navel is genezen als er alleen nog gewone huid te zien is.

Helpt dit niet voldoende? Dan stipt de jeugdarts of jeugdverpleegkundige het granuloom aan met zilvernitraat. Na het aanstippen verschrompelt het granuloom. Soms is het nodig dit meerdere keren te herhalen. De huid rondom de navel wordt ter bescherming ingesmeerd met vaseline. Na afloop dekken we het af met een gaasje om vlekken in de kleren te voorkomen.

Na het aanstippen van de navel, is het belangrijk dat de navel 24u droog blijft. Je kindje mag dus niet in bad of onder de douche. Afhankelijk van de situatie kan worden afgesproken om de navel standaard nog een keer extra te laten controleren. Als dit niet is afgesproken is het belangrijk contact op te nemen met je eigen consultatiebureau wanneer de navel na enkele dagen nog steeds nat blijft.