GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 08-02-2017 om 11:29 uur
Laatst gewijzigd op: 11-03-2019 om 17:18 uur

Programma 'Nu Niet Zwanger'

Verpleegkundig specialist Connie Rijlaarsdam ontwikkelde in 2014 in Tilburg het programma Nu Niet Zwanger. Ontstaan vanuit haar eigen ervaring in de praktijk. Het programma helpt kwetsbare ouders om in deze fase van hun leven géén kind te krijgen. Op vrijwillige basis, met een proactieve persoonlijke benadering en maatwerk. Met als sleutelwoord preventie, een programma recht in het hart van onze GGD-missie.

Ongeplande en ongewenste zwangerschappen zijn vooral een probleem bij kwetsbare vrouwen (dak- en thuisloos, illegaal, verstandelijk beperkt, verslaafd, sociaal geïsoleerd, psychisch belast, etc.). Het leidt vaak tot gecompliceerde zwangerschappen, prenatale beschadiging, postnataal toezicht of tenslotte uithuisplaatsing.

Succesvol: ‘Veel leed is te voorkomen’

Het programma is succesvol: dankzij de proactieve benadering en maatwerk besloten veel vrouwen (80%) vrijwillig om juiste anticonceptie te gebruiken. Er is veel leed te voorkomen met: bewustwording en het bespreken van de kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Zowel bij de kwetsbare ouders als bij de hulpverleners.

Connie Rijlaarsdam vertelt: “Het succes zit hem in een behandelrelatie waarin vertrouwen aanwezig is. Respectvol omgaan met de cliënt, de tijd nemen, aandacht voor de sociale context en niet opgeven bij tegenslag. En, bij een positieve keuze, snel contact leggen met een arts om de anticonceptie te regelen, waarbij de gemeente kan bijspringen als er financiële belemmeringen zijn.”

Samenwerking en scholing

Nodig zijn: bewuste en toegewijde hulpverleners met kennis van anticonceptie, een juiste manier van benaderen, financiële middelen en artsen die de anticonceptie kunnen plaatsen (bijvoorbeeld spiraaltje).

Connie Rijlaarsdam

Connie: “Als we het over anticonceptiegebruik hebben bij kwetsbare ouders, blijkt niet één instelling zich verantwoordelijk te voelen. Wij zetten een stap om hulpverleners bewuster te maken van de risico's en het leed. Een proactieve, individuele aanpak is nodig. En hulpverleners moeten bereid zijn te doen wat nodig is.

Dankzij de impact en het succes van haar programma won Connie de titel Meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheidszorg 2016 en de Petra Meerburgprijs 2016.

Interesse?

Wilt u meer weten? Of bespreekt u graag de mogelijkheden van dit programma voor uw gemeente of organisatie? Neem dan contact met ons op .

Landelijke aandacht en navolging

Dankzij de gunstige resultaten is het programma in Tilburg voortgezet. Met nog altijd mooie resultaten. In onze regio draait het programma ook in Hilvarenbeek – Oisterwijk – Goirle – Waalwijk – Heusden – Gilze en Rijen – Dongen – Loon op Zand. Het programma oogst veel belangstelling, ook in de rest van Nederland. Het programma is landelijk overgenomen door GGD GHOR Nederland en kreeg inmiddels landelijke navolging. Daar zijn we trots op! Kijk voor de laatste stand van zaken op: www.nunietzwanger.nl