GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 05-11-2018 om 11:52 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2020 om 17:26 uur

Met Nix blijf je scoren

Na het sporten is het vaak nog lang gezellig in de sportkantine. Een rondje ‘bier en bal’ is op zo’n middag al gauw besteld. Hoe maakt u het voor sporters aantrekkelijk om hun gezonde leefstijl door te zetten in de sportkantine, liefst zonder dat het de vereniging iets kost? De keuze voor gezond eten en drinken kunt u makkelijker en aantrekkelijker maken.

Lees verder op Alles over sport

Hoe schenk je verantwoord alcohol?

Omgaan met alcohol en drugs in de horeca kan soms best lastig zijn. Hoe kunnen uw barmedewerkers of vrijwilligers hiermee omgaan? De cursus Instructie Verantwoord Alcohol Schenken (IVA) leert de barmedewerkers om verantwoord alcohol te schenken en wat de wettelijke aspecten zijn. Ook geeft de cursus handvatten wat barmedewerkers kunnen om riskant gebruik van alcohol en drugs te voorkomen of te beperken.

Doelschietwand

Met de doelschietwand scoren deelnemers door een bal door de gaten te schieten. De wand is inzetbaar bij jeugdtoernooien van alle sporten. Op de wand staat de boodschap van NIX18. Op deze manier wordt er aandacht gevraagd voor de preventie van alcohol en roken.

Doelschietwand met twee voetballers ervoor

Een keertje inzetten bij een toernooi of iets anders?

18-Plus bandjes

Verkoopmedewerkers van alcohol dienen de leeftijdsgrenzen van de Drank- en Horecawet na te leven. Polsbandjes kunnen daarbij gebruikt worden als leeftijdsbandje: de kleur van het polsbandje geeft dan aan of een persoon wel of geen alcohol mag consumeren. Horecapersoneel kan op deze wijze in een oogopslag zien of zij alcohol mogen verstrekken aan een jongere.

Er zijn diverse aanbieders:

Voor ouders/opvoeders

Herken u dat? Wanneer u uw kinderen vraagt om iets te doen, is het soms net alsof u tegen een muur praat. Het lijkt er misschien niet op maar wat u zegt maakt wel degelijk verschil. Ook als het om NIX gaat. Want wanneer u afspraken met uw kinderen maakt over het niet gebruiken van alcohol en tabak, is de kans groter dat zij zich hieraan houden. U doet het dus niet voor NIX.

Hieronder handige websites met tips voor de afspraak van NIX:

Algemene info over alcohol en drugs