Mpox: informatie voor huisartsen
Verwijzingen en overleg: Personen met klachten passend bij mpox met een seksueel risico of een beroepsmatig risico kunnen rechtstreeks bij de GGD terecht. Personen buiten deze doelgroepen worden met klachten naar de huisarts verwezen, omdat het risico op mpox voor deze personen zeer klein is. Uiteraard is het mogelijk om met ons te overleggen. Ook is het voor u als huisarts mogelijk om zelf diagnostiek in te zetten.
Testindicaties GGD:
De GGD test mensen met passende klachten (huidlaesies passend bij mpox of klachten passend bij een proctitis) die:
- contact hebben gehad met (materiaal van) iemand met mpox
- man zijn en seks hebben met mannen
- een mannelijke partner hebben die seks heeft met mannen
- al dan niet anonieme of betaalde -seksuele contacten hadden (bijvoorbeeld op seksfeesten) in de 3 weken voor het ontstaan van klachten
- arts of zorgverlener zijn
Is er een seksueel risico en zijn er klachten? Neem dan contact op met de afdeling seksuele gezondheid via onze intercollegiale overleglijn: 088 368 77 79. Als een patiënt reeds bekend is met ons centrum seksuele gezondheid kan deze persoon ook zelf contact opnemen via de reguliere contactkanalen.
Wilt u overleggen over een zorgverlener of iemand buiten bovengenoemde doelgroepen valt? Neem dan contact op met de afdeling algemene infectieziektebestrijding via 088 368 6421. Buiten kantoortijden kunt u voor alle doelgroepen overleggen met de dienstdoend arts infectieziektebestrijding op telefoonnummer 0900 3 67 67 67.
Diagnostiek door huisarts
Als iemand niet voldoet aan bovenstaande testindicaties dan test de GGD niet. Het is mogelijk om als huisarts zelf diagnostiek naar mpox in te zetten bij een patiënt met klachten. U kunt dan ook andere verwekkers mee testen, zoals varicella zoster, herpes simplex, molluscum contagiosum, of bijvoorbeeld een kweek af nemen bij een beeld van een bacteriële (super)infectie. Actuele informatie over afname is terug te vinden op de website van de NHG en in de LCI-richtlijn. Het laboratorium van het ETZ voert zelf diagnostiek uit naar mpox. Andere laboratoria kunnen materiaal doorsturen voor diagnostiek. Overleg met uw eigen laboratorium over de mogelijkheden.
Vaccineren risicogroep
De GGD Hart voor Brabant vaccineert mensen met de grootste kans op mpox. De selectiecriteria voor wie in aanmerking komt voor het vaccin zijn geformuleerd door het ministerie van VWS en het RIVM. De GGD gebruikt zijn eigen databestand om uitnodigingen te versturen. Daarnaast nodigt de GGD huisartsen in zijn werkgebied uit om patiënten die zij PrEP-zorg bieden aan te melden voor vaccinatie wanneer de patiënt dit wil. In ons spoedbericht huisartsen over mpox leest u meer over hoe u een patiënt kunt aanmelden.
Iedereen die in aanmerking komt voor vaccinatie ontvangt een persoonlijke uitnodiging. Zonder persoonlijke uitnodiging komen mensen op dit moment niet in aanmerking voor vaccinatie.
Updates voor huisartsen
Wij informeren huisartsen regelmatig via updates per mail over de actuele stand van zaken. Update gemist? Meldt u zich aan voor de informatiebrief huisartsen.
Meer informatie:
- RIVM: LCI richtlijnen
- RIVM: uitgebreide informatie over het mpox
- RIVM: veelgestelde vragen over mpox
- RIVM: vragen over vaccinatie
- RIVM: mpox information in English