Kenniscentrum Seksuele gezondheid voor (huis)artsen
De GGD is er niet alleen voor inwoners, maar ook voor professionals. Huisartsen, artsen, hulpverleners en coaches kunnen terecht bij het Kenniscentrum voor Seksuele Gezondheid. Je kunt bij ons terecht voor vragen en overleg over SOA’s, PrEP, seksaccidenten, besluitvormingsgesprekken bij ongeplande zwangerschappen en voor advies rondom slachtoffers van seksueel geweld. LET OP: Dit telefoonnummer is alleen bedoeld voor intercollegiaal contact. Wil jij als inwoner advies? Maak een afspraak via onze website.
Wie komen in aanmerking voor een test bij de GGD?
- Jongeren onder de 25 jaar
- Mannen die seks hebben met mannen
- Sekswerkers
- Cliënten afkomstig zijn uit een soa endemisch land
- Cliënten met soa-klachten of die zijn gewaarschuwd voor een soa
Kijk voor meer informatie over de soa-testen op www.ggdhvb.nl/soa. Helaas hebben wij niet voldoende plaatsen om iedereen een plek op ons spreekuur aan te bieden, soms verwijzen we daarom cliënten naar hun huisarts of een online test mogelijkheid.
Wie komen in aanmerking voor gratis vaccinatie tegen hepatitis B?
- Sekswerkers
- Mannen die seks hebben met mannen
Kijk voor meer informatie over de hepatitis B vaccinatie op www.ggdhvb.nl/hepb
Inloopspreekuren
De GGD biedt inloopspreekuren op locatie voor clienten van het Verdihuis in Oss en van Traverse in Tilburg.
Bij de Pitstop in Oss is dat om de week in de even weken op dinsdag van 9.00 – 12.00u en bij Traverse is dat maandelijks en hangt daar een poster met de actuele tijden.
Nieuw chlamydia testbeleid vanaf 1 januari 2025
Het chlamydia testbeleid bij de GGD verandert op basis van het nieuwe LCI-draaiboek Consult Seksuele gezondheid dat per 1 januari 2025 ingaat. Voor die tijd werd er bij een soa-test bij de GGD standaard getest op chlamydia en gonorroe. Vanaf 2025 wordt er niet meer standaard getest op chlamydia bij personen zonder klachten. Er blijft wel standaard getest worden op gonorroe en op indicatie ook op andere soa’s. Bij personen met klachten is er wel een indicatie om op chlamydia te testen. Ook in specifieke situaties, zoals in de context van partnernotificatie, zwangerschap of bij spiraalplaatsing, kan het advies zijn om op chlamydia te testen. Ook verkent het RIVM en de Werkgroep Artsen Seksuele gezondheid en Soa (WASS) van de NVIB met de NHG in hoeverre het testbeleid van GGD en huisartsen geüniformeerd kan worden. Tot op heden is nog niet bekend gemaakt of het nieuwe chlamydia testbeleid ook aangepast gaat worden in de NHG-richtlijn.
Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via de intercollegiale overleglijn op 088 368 77 79 (tussen 8.30 – 17.00 uur).