Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsOnderzoekVeel stress door financiële zorgen

Panelonderzoek GGD Hart voor Brabant: veel stress door financiële zorgen

De hoge energieprijzen en inflatie maken het moeilijk om alle rekeningen te betalen. Zorgen de financiële problemen voor gezondheidsklachten? Weten mensen waar zij terecht kunnen voor financiële hulp? Wat doen mensen om elkaar te helpen? In december 2022 vroegen we dit aan het Gezondheidspanel van GGD Hart voor Brabant. Ruim 4500 volwassenen deden mee. Ongeveer een op de drie kan niet makkelijk rondkomen.

Meer stress en slechter slapen

Van de respondenten die moeite hebben met rondkomen heeft dertig procent stress door de financiële problemen. Vooral respondenten onder de 50 jaar hebben daar last van, bij 47% van hen leiden betalingsproblemen tot stress. Een op de vier respondenten met financiële problemen kan er slechter door slapen. Als er te weinig geld is, kan een op de drie de verwarming niet aanzetten. Een op de zes kan geen geld uitgeven aan medische hulp of hulpmiddelen zoals steunzolen of een bril. Voor 13% is een lidmaatschap van een (sport)vereniging te duur. Van alle panelleden geeft 7% aan dat zij financiële hulp nodig hebben. Iets meer dan de helft van hen weet niet waar ze deze hulp kunnen krijgen.

Veel mensen willen helpen

Bijna alle panelleden staan er wel eens bij stil dat anderen in armoede leven. Iets meer dan de helft doet wel eens wat voor mensen in armoede. Zij doneren kleding, voedsel of speelgoed, ondersteunen goede doelen of leveren een bijdrage met vrijwilligerswerk, aandacht of advies. Meerdere respondenten geven aan dat ze best willen helpen, maar dat nu niet kunnen: ‘Ik zou graag mensen willen helpen die het financieel moeilijk hebben, maar ben zelf niet in de positie om te helpen. Ik moet elke maand ook knokken om alles te kunnen betalen’. Bijna 80% is bereid om iets te doen aan armoede in de eigen buurt, maar het is niet altijd duidelijk wie die hulp echt nodig hebben. ‘Wij kennen maar weinig mensen met financiële problemen of we praten daar niet over’

De resultaten van het panelonderzoek staan samengevat in deze infografic.

Het laatste nieuws

Inzet VETC’er grote impact op cliënt

Onderzoek
Voorlichters Eigen Taal en Cultuur (VETC) dragen bij aan het bevorderen van kennis over gezondheid en opvoeding...
Inzet VETC’er grote impact op cliënt

Gordelroos bewustwordingsweek 2023

Tijdens de Gordelroos bewustwordingsweek van 27 februari tot en met 5 maart vraagt het platform GGD Vaccinaties...
Gordelroos bewustwordingsweek 2023

Let op: niet bestaande vacatures

Werken bij de GGD
Waarschuwing voor vacatures van GGD Hart voor Brabant en GGD West-Brabant op website nieuwejobs.com. Op dit mom...
Let op: niet bestaande vacatures