Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsToename besmettingen en ziekenhuisopnames, afname naleving coronamaatregelen

Toename besmettingen en ziekenhuisopnames, afname naleving coronamaatregelen

De naleving van coronamaatregelen als thuiswerken, afstand houden en laten testen bij klachten nam af in de weken voorafgaand aan de persconferentie van 2 november van het kabinet, terwijl er in deze periode een gestage stijging in besmettingen en ziekenhuisopnames was. Het vertrouwen in het kabinetsbeleid blijft laag, vooral onder ongevaccineerden. Onder hen heerst veel onvrede en onduidelijkheid rondom het coronatoegangsbewijs. Dat blijkt uit de zestiende ronde van het vragenlijstonderzoek dat de GGD’en uitvoeren in samenwerking met het RIVM, uitgevoerd tussen 20 en 24 oktober onder 4.323 inwoners van Noord-Brabant.  

Ondanks toename besmettingen, geen toename gevoel van dreiging

Ondanks dat de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames tussen medio september en deze meetronde fors zijn toegenomen, rapporteren deelnemers geen toename in het gevoel van dreiging van het virus, maar wel een lichte afname in draagvlak voor verschillende maatregelen. Het vertrouwen in het coronabeleid van de overheid blijft stabiel laag (32% is positief) en fors lager onder deelnemers die niet zijn gevaccineerd (0% is positief, 79% negatief) dan onder deelnemers die wel zijn gevaccineerd (33% is positief, 19% negatief).

Meer deelnemers vinden dat er te weinig maatregelen zijn

Een deel van de respondenten geeft bovendien aan dat de versoepelingen te snel zijn gegaan, en dat de daaropvolgende drukte en normvervaging de naleving erg lastig maakt. Er is dan ook een duidelijke stijging te zien in het aantal voorstanders van méér maatregelen (van 23% naar 35%).

Weinig draagvlak voor advies afstand houden, daling in naleving

Met de versoepelingen van eind september werd het drukker op verschillende locaties. Dit ging gepaard met een daling van het aantal deelnemers dat drukte heeft vermeden en zoals verwacht zien we met name op plaatsen waar het coronatoegangsbewijs geldt, dat er minder vaak 1,5 meter afstand wordt gehouden. Op feestjes, op het werk en in de supermarkt blijkt afstand houden het lastigst; minder dan 20% van de mensen lukt het op deze plaatsen. Het draagvlak voor de maatregel is dan ook fors gedaald, van 71% in augustus naar 50% nu.                                     

Beperkte controle coronatoegangsbewijs (CTB)

Het CTB is in de derde week van oktober gebruikt door 63% van de gevaccineerde deelnemers. Ongevaccineerde deelnemers hebben het CTB veel minder vaak gebruikt (33%); het merendeel omdat ze zich hiervoor niet wilde laten testen. Bij de handhaving bleek dat het CTB plus identiteitsbewijs bij 27% van de horecabezoeken werd gecheckt, bij 58% werd alleen het CTB gecontroleerd. Bij sportwedstrijden (72%), concertbezoeken (68%) en de bios (55%) werd vaker een volledige controle uitgevoerd. Ongevaccineerden ervaren de versoepelingen van eind september door de invoering van het CTB eerder als een verzwaring van het pakket. Voor hen is het doel onduidelijk en zijn de locaties onlogisch. Zij geven aan dat testen voor iedereen eerlijker en veiliger is, aangezien gevaccineerden ook besmet kunnen zijn.

GGD Hart voor Brabant voert dit onderzoek uit samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en andere GGD’en. In totaal deden 4.323 mensen uit Noord-Brabant mee aan de zestiende ronde, die tussen 20-24 oktober 2021 werd uitgevoerd. Meer weten over dit panelonderzoek? Bekijk dan het dashboard Corona (gedragsonderzoek) op de Brabantscan.

Het laatste nieuws

Linsey den Dulk-Dik wint AJN AIOS-prijs

Mijn kind
Linsey den Dulk mocht vandaag de AJN AIOS-prijs in ontvangst nemen voor haar inzending ‘Medisch handelen door d...

Samen goed op weg om ‘gezond gewoon te maken’: terugblik 2023 en ambities voor 2025

Publicaties
De jaarstukken 2023 (jaarverslag en jaarrekening 2023) én de begroting voor 2025 zijn gepubliceerd. Een terugbl...