InwonersNieuwsMijn kindSymposium Kansrijke Start Oss

Actieprogramma Kansrijke Start

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1000 levensdagen zijn cruciaal voor een goede start. De gezondheid voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller van zowel fysieke als mentale problemen op latere leeftijd.

In Nederland heeft rond 16% van de kinderen een valse start bij de geboorte. Daardoor krijgen zij later vaker fysieke en psychische problemen, suikerziekte, hart- en vaatziekten en overgewicht. Ook komen ze veel vaker in aanraking met jeugdhulp.

Met het actieprogramma Kansrijke Start willen we (aanstaande) kwetsbare ouders helpen zodat hun kinderen zo gezond mogelijk hun leven starten. De eerste 1000 dagen van het kind zijn hierbij van doorslaggevend belang. Kansrijke Start richt zich op de zorg en ondersteuning aan kwetsbare gezinnen in deze periode. Om meer kinderen een kansrijke start te geven, willen we voor, tijdens en na de zwangerschap hulp bieden aan kwetsbare gezinnen:

  • Voor de zwangerschap: kwetsbare ouders met een kinderwens ondersteunen
  • Tijdens de zwangerschap: sneller hulp bieden aan kwetsbare gezinnen
  • Na de geboorte: eerder de juiste hulp geven bij de opvoeding

Lokale coalitie

Bij de noodzaak om zoveel mogelijk kinderen in Nederland een goede start te geven, past een gezamenlijke aanpak die ingebed is in het bredere preventieve gezondheidsbeleid van elke gemeente.

Als gemeenten en zorgprofessionals samen optrekken, versterken zij elkaar. In gemeente Oss is ook een coalitie gevormd. Vanuit de coalitie is het initiatief gekomen om een symposium te organiseren om professionals, die betrokken zijn bij de zorg rondom (aanstaande) kwetsbare gezinnen, te informeren over het actieprogramma Kansrijke Start. Daarnaast is het een mooie manier om alle betrokkenen met elkaar te verbinden en ideeën uit te wisselen over hoe we in gemeente Oss optimaal kunnen bijdragen aan een kansrijke start voor ieder kind.

Het symposium Kansrijke Start zal maandag 31 januari online plaatsvinden van 17:00 tot 19:15 uur. Meld je aan via: Kansrijke start Oss | Samenwerkwijze Regio Oss | 1Sociaaldomein.nl. Het programma volgt nog.

We hopen jullie daarom allemaal te zien bij het online symposium Kansrijke Start!

Het laatste nieuws

Gezond leven

Wat is het imago van GGD Hart voor Brabant?

Om aan de missie te voldoen, is het belangrijk dat GGD Hart voor Brabant een goede bekendheid én een goed imago heeft. Inwoners moeten weten wanneer en waarom zij bij…
Seksuele gezondheid

Droom of werkelijkheid: een wereld zonder hiv?

Pre Expositie Profylaxe (PrEP) is een bewezen preventiemiddel in het voorkomen van een hiv besmetting. De droom over een wereld vrij van hiv besmettingen lijkt zo gek niet meer. Betekent…