Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsMijn kindSymposium Kansrijke Start Oss

Actieprogramma Kansrijke Start

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1000 levensdagen zijn cruciaal voor een goede start. De gezondheid voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller van zowel fysieke als mentale problemen op latere leeftijd.

In Nederland heeft rond 16% van de kinderen een valse start bij de geboorte. Daardoor krijgen zij later vaker fysieke en psychische problemen, suikerziekte, hart- en vaatziekten en overgewicht. Ook komen ze veel vaker in aanraking met jeugdhulp.

Met het actieprogramma Kansrijke Start willen we (aanstaande) kwetsbare ouders helpen zodat hun kinderen zo gezond mogelijk hun leven starten. De eerste 1000 dagen van het kind zijn hierbij van doorslaggevend belang. Kansrijke Start richt zich op de zorg en ondersteuning aan kwetsbare gezinnen in deze periode. Om meer kinderen een kansrijke start te geven, willen we voor, tijdens en na de zwangerschap hulp bieden aan kwetsbare gezinnen:

  • Voor de zwangerschap: kwetsbare ouders met een kinderwens ondersteunen
  • Tijdens de zwangerschap: sneller hulp bieden aan kwetsbare gezinnen
  • Na de geboorte: eerder de juiste hulp geven bij de opvoeding

Lokale coalitie

Bij de noodzaak om zoveel mogelijk kinderen in Nederland een goede start te geven, past een gezamenlijke aanpak die ingebed is in het bredere preventieve gezondheidsbeleid van elke gemeente.

Als gemeenten en zorgprofessionals samen optrekken, versterken zij elkaar. In gemeente Oss is ook een coalitie gevormd. Vanuit de coalitie is het initiatief gekomen om een symposium te organiseren om professionals, die betrokken zijn bij de zorg rondom (aanstaande) kwetsbare gezinnen, te informeren over het actieprogramma Kansrijke Start. Daarnaast is het een mooie manier om alle betrokkenen met elkaar te verbinden en ideeën uit te wisselen over hoe we in gemeente Oss optimaal kunnen bijdragen aan een kansrijke start voor ieder kind.

Het symposium Kansrijke Start zal maandag 31 januari online plaatsvinden van 17:00 tot 19:15 uur. Meld je aan via: Kansrijke start Oss | Samenwerkwijze Regio Oss | 1Sociaaldomein.nl. Het programma volgt nog.

We hopen jullie daarom allemaal te zien bij het online symposium Kansrijke Start!

Het laatste nieuws

Plan vanaf 15 oktober je coronaprik

Corona
Dit najaar kan iedereen met een kwetsbare gezondheid een coronaprik halen. Je mag altijd zelf bepalen of je de ...
Plan vanaf 15 oktober je coronaprik

BLOG: Wereld meisjesdag, laten we in de spreekkamer beginnen!

Seksuele gezondheid
Seks is zoveel leuker, beter en fijner als er aandacht is voor beide sekse en verlangens. Als de rol van beide ...
BLOG: Wereld meisjesdag, laten we in de spreekkamer beginnen!

Samen mentaal sterker tijdens FIX IT FEST

Gezond leven
Op 29 september 2023 vond van 12.30 tot 18.00 uur het FIX IT FEST plaats, georganiseerd door het Innovatienetwe...
Samen mentaal sterker tijdens FIX IT FEST