InwonersNieuwsDinsdag: smogalarm in heel Nederland

Dinsdag smogalarm in heel Nederland

Op dinsdag 19 juli geldt in heel Nederland een smogalarm. Dat betekent dat de luchtkwaliteit in heel Nederland zeer slecht kan zijn. Bij een smogalarm kan iedereen last krijgen van luchtvervuiling. Vermijd waar mogelijk lichamelijke inspanning. Vanwege de hitte is het natuurlijk sowieso verstandig om niet te veel te doen, maar doe ook vanavond als de temperatuur wat zakt nog rustig aan. Juist in de namiddag en in de avond is er veel luchtvervuiling.

Let tijdens deze dagen ook een beetje extra op de mensen in je omgeving.

Gezondheidsklachten door smog

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn vaker gevoelig voor smog.

Ozonverwachting voor komende dagen

Op woensdag is er opnieuw kans op smog, maar de concentraties zullen naar verwachting lager zijn. Er geldt woensdag een smogwaarschuwing – in plaats van een smogalarm- voor mensen die gevoelig zijn voor smog. In de loop van woensdag gaat het waarschijnlijk regenen. Dit zorgt er voor dat de ozonconcentraties geleidelijk omlaag gaan.

De belangrijkste tips om klachten te voorkomen:

  • drink voldoende
  • vermijd inspanning
  • zoek de koelte op.

Lees meer

Het laatste nieuws

Gezond leven

Wat is het imago van GGD Hart voor Brabant?

Om aan de missie te voldoen, is het belangrijk dat GGD Hart voor Brabant een goede bekendheid én een goed imago heeft. Inwoners moeten weten wanneer en waarom zij bij…