Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsOnderzoekRegionaal onderzoek bevestigt normalisering van drugsgebruik onder bepaalde groepen jongeren en jongvolwassenen

Regionaal onderzoek bevestigt normalisering van drugsgebruik onder bepaalde groepen jongeren en jongvolwassenen

De grote drugsmonitor ‘Skippen of Trippen?’ waar eind vorig jaar ruim 11.000 jongeren uit Oost-Brabant aan deelnamen, laat zien dat het gebruik van drugs genormaliseerd is. Het gebruik van cannabis en XTC wordt van de onderzochte middelen het meest normaal gevonden. 58% van de niet-gebruikers vindt cannabis normaal en van de gebruikers geeft 97% aan het gebruik van cannabis oké te vinden. Dat is meer dan roken (92%). Belangrijke factoren die van invloed zijn op de norm, zijn; de houding van hun omgeving ten opzichte van drugs, het gebruik door vrienden en leeftijdsgenoten, de uitkomstverwachting (wat doet het met je) en de eigen houding.

Het onderzoek geeft belangrijke inzichten in het feitelijk gebruik door jongeren in de regio, welke houding zij hebben ten opzichte van drugs, welke factoren meespelen om wel of niet te gaan gebruiken en of het wel/niet gebruik ook te maken heeft met de setting.

Het onderzoek is gedaan op initiatief van het regioproject ‘SKIP’, een samenwerkingsverband van de 32 gemeenten in Oost-Brabant, Novadic-Kentron, de GGD Hart voor Brabant en de GGD Brabant-Zuidoost. De monitor is gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en wordt herhaald in 2024.

De resultaten van het onderzoek en achtergrondinformatie over het project lees je op de website: www.skipdietrip.nl

Het laatste nieuws

Inzet VETC’er grote impact op cliënt

Onderzoek
Voorlichters Eigen Taal en Cultuur (VETC) dragen bij aan het bevorderen van kennis over gezondheid en opvoeding...
Inzet VETC’er grote impact op cliënt

Gordelroos bewustwordingsweek 2023

Tijdens de Gordelroos bewustwordingsweek van 27 februari tot en met 5 maart vraagt het platform GGD Vaccinaties...
Gordelroos bewustwordingsweek 2023

Veel stress door financiële zorgen

Onderzoek
Zorgen de financiële problemen voor gezondheidsklachten? Weten mensen waar zij terecht kunnen voor financiële h...
Veel stress door financiële zorgen