Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsMilieu en veiligheidVerwarm je huis veilig, voorkom koolmonoxidevergiftiging

Verwarm je huis veilig, voorkom koolmonoxidevergiftiging

Het is weer koud. Tijd om de verwarming aan te zetten. Veel huizen in Nederland hebben nog een CV-ketel, geiser, gashaard of gaskachel. Zorg ervoor dat die goed wordt aangesloten en onderhouden. Dan is het risico kleiner dat het giftige gas koolmonoxide (CO) vrij komt. Kies altijd voor een bedrijf met een CO-vrij certificaat.  

Geen CO-vrij logo? Geen klus!

Die herken je aan het CO-vrij-logo. Je vindt ze ook in het register gasverbrandingsinstallaties. De persoon die het installeert kan met een bewijs laten zien dat hij voor een gecertificeerd bedrijf werkt. Bedrijven die niet in het register staan, mogen geen klussen doen aan CV-ketel, geiser, gashaard, gaskachel of andere gasverbrandingsinstallaties. Let op: je mag dus ook niet zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie.

Vergiftiging door het gas koolmonoxide

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas. Je ruikt, proeft en ziet het niet. Maar mensen die het inademen, kunnen heel ziek worden en zelfs overlijden. Jaarlijks zorgt vergiftiging met koolmonoxide voor tien tot twintig doden. Minstens tweehonderd mensen komen erdoor in een ziekenhuis terecht. Vaak komt het gas een huis binnen door een gasverbrandingsinstallatie die niet goed is geïnstalleerd of onderhouden. Bijvoorbeeld een cv-ketel, geiser, gaskachel, gashaard of rookgasafvoer.

Op de website van GGD leefomgeving lees je meer over koolmonoxide.

Het laatste nieuws

Week van de Lentekriebels 2024

Mijn kind, Gezonde School
In de eerste week van maart is het Week van de Lentekriebels in het speciaal- en basisonderwijs. Tijdens deze j...
Week van de Lentekriebels 2024

Praten met je kind over drugsgebruik: gebruik de ouderanimatie

Mijn kind, Gezond leven
Als ouder of verzorger is het niet altijd makkelijk om met je kind(eren) te praten over alcohol, drugs, gokken ...
Praten met je kind over drugsgebruik: gebruik de ouderanimatie