Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsOnderzoekMeeste Brabanders blij met buren

Meeste Brabanders blij met buren

Morgen, 23 september, is het burendag. Een dag om elkaar te ontmoeten en iets leuks te doen. Maar hoe denken Brabanders eigenlijk over het contact met hun buren? Spreken zij elkaar regelmatig? Is de buurt gezellig? Kennen ze burendag? Wij vroegen het de panelleden van de gezondheidspanels van GGD Brabant-Zuidoost en GGD Hart voor Brabant. Het algemene beeld: Brabanders zien en spreken elkaar op straat. Zo’n 80% is tevreden over de contacten in de buurt.  

Rapportcijfer buurtcontacten ruim voldoende

De 7.900 deelnemers aan het panelonderzoek beoordelen hun contacten in de buurt gemiddeld met een 7,7. De meesten (85%) vinden dat zij voldoende contact met buurtgenoten hebben. Ontmoetingen vinden vooral plaats op straat, waar met buurtgenoten zowel algemene als persoonlijke zaken worden besproken. In veel buurten organiseren bewoners weleens buurtactiviteiten. Tachtig procent van de deelnemers doet daar weleens aan mee. Een borrel, BBQ of feestje zijn het meest in trek.

Brabanders helpen elkaar  

Panelleden zijn niet te beroerd om hun buren te helpen. Ze lenen gereedschap uit of zorgen voor een kopje melk of suiker als die bij het boodschappen doen vergeten zijn. Ook op burendag steken mensen hun handen uit de mouwen voor buren of ze organiseren samen iets leuks voor de buurt. Bij veel panelleden (63%) is de landelijke burendag bekend. Twaalf procent gaf aan dat hun buurt gaat meedoen, 35% wist het nog niet.

Benieuwd naar meer cijfers? Bekijk de infographic.

Lees hier meer informatie over burendag.

Het laatste nieuws

Linsey den Dulk-Dik wint AJN AIOS-prijs

Mijn kind
Linsey den Dulk mocht vandaag de AJN AIOS-prijs in ontvangst nemen voor haar inzending ‘Medisch handelen door d...

Start Gezondheidsmonitor jongvolwassenen: Hoe zit jij in je vel?

Onderzoek
SamenvattingHoe denken Brabanders over het contact met hun buren? Spreken zij elkaar regelmatig? Is de buurt ge...

Samen goed op weg om ‘gezond gewoon te maken’: terugblik 2023 en ambities voor 2025

Publicaties
De jaarstukken 2023 (jaarverslag en jaarrekening 2023) én de begroting voor 2025 zijn gepubliceerd. Een terugbl...