Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsInfectieziektenHygiëne op kinderdagverblijven in Zuid-Nederland

Hygiëne op kinderdagverblijven in Zuid-Nederland

Na de COVID-19 pandemie is de GGD Hart voor Brabant benieuwd hoe het gesteld is met de hygiëne in kinderdagverblijven. In 2022 startte de GGD Hart voor Brabant, samen met de vijf andere Zuid-Nederlandse GGD’en het project Onderzoek hygiëne op kinderdagverblijven.

  • Is de verhoogde aandacht voor hygiëne door COVID-19 blijven hangen?
  • Hebben kinderdagverblijven betere handvatten om hygiënisch te werken?
  • Zijn er thema’s waar de GGD nog ondersteuning kan bieden?

Project Onderzoek Hygiëne op kinderdagverblijven

Het project Onderzoek Hygiëne op Kinderdagverblijven startte in 2022 . Tijdens dit project observeren we hygiëne aspecten (zoals het handen wassen en het klaarmaken van eten) en doen we omgevingsmetingen (bijvoorbeeld van speelgoed of het verschoonkussen) op 28 kinderdagverblijven verspreid over de 6 GGD regio’s. De meter toont direct aan hoe schoon of vervuild een voorwerp is. De GGD Hart voor Brabant doet het project samen met de GGD’en in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Het project wordt gefinancierd door het RIVM

Resultaten

De resultaten uit dit onderzoek vergelijken we met een soortgelijk project uit 2018/2019, zodat we een goede schets kunnen maken van de periode voor COVID-19 versus de periode erna. De eerste kinderdagverblijven zijn in december 2022 bezocht en ook voor januari, februari en maart 2023 staan er bezoeken op de planning.

Voor het einde van 2023 verwachten wij de resultaten van het project te hebben.