Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsCoronaGGD Hart voor Brabant versnelt met huisartsen de boostercampagne

GGD Hart voor Brabant versnelt met huisartsen de boostercampagne

Door samenwerking van GGD Hart voor Brabant met huisartsen komt de boostercampagne in een nóg hogere versnelling. Huisartsen die ruimte hebben in deze drukke tijd ondersteunen het vaccineren van 60-plussers die na 31 december een afspraak bij de GGD hebben staan. Sommige huisartsen zijn al begonnen met prikken.

“Samen zijn we sneller”, aldus Thérèse Claassen directeur GGD. “We hebben de opdracht gekregen van de minister om de boostercampagne te versnellen. Als GGD hebben we de gevraagde versnelling gehaald, waardoor we bijna 100.000 prikken per week op onze vaccinatielocaties kunnen zetten. Door de samenwerking met de huisartsen kunnen we daarbovenop nóg een tandje bijzetten. Een deel van de 60-plussers heeft nu namelijk een afspraak staan na 31 december. Zij kunnen die afspraak bij de GGD nog steeds verplaatsen naar een eerder moment, maar met hulp van de huisartsen kunnen we samen deze 60-plussers nu nog sneller vaccineren. We hebben er alle begrip voor dat niet alle huisartsen kunnen of
willen aanhaken. Landelijk beleid is soms last minute en dat is lastig schakelen, zeker in deze drukke tijd. De werkdruk onder huisartsen is ook extra hoog door corona en de gevolgen van de lockdown. Uiteindelijk gaat het erom dat dat we elkaar weten te vinden als we elkaar nodig hebben, dat iedere prik er een is en dat we blij zijn met alle extra ondersteuning die mogelijk is.”

Huisartsenpraktijken uit de hele regio Hart voor Brabant hebben vandaag vaccins kunnen ophalen bij de GGD voor een tweedaagse prikactie. De GGD heeft voor de ondersteuning door de huisartsen van het RIVM 30.000 vaccins ontvangen, want zo groot is de doelgroep 60-plussers die bij onze GGD een afspraak hebben staan na 31 december. Deze zijn binnen een dag allemaal uitgegeven. Dat betekent dat de regionale voorraad op dit moment op is. Thérèse: “We zijn blij verrast dat het animo zo groot is dat alles al op een dag is opgehaald. Fantastisch dat deze extra prikken al op zo’n korte termijn door de huisartsen bij deze specifieke doelgroep gezet worden.”

Op de websites van huisartsen is te vinden of een praktijk wel of niet meedoet. De huisartsen roepen mensen op om niet te bellen naar de praktijken, maar alleen de website van de eigen
huisartsenpraktijk te raadplegen. De lijnen moeten openblijven voor spoedgevallen en dreigen anders overbelast te raken.

Thérèse benadrukt dat de doelgroep voor de huisartsen de 60-plussers zijn met een afspraak bij GGD Hart voor Brabant ná 31 december. Daarmee volgen we het landelijke beleid. “Het is belangrijk dat mensen die een vaccinatie krijgen bij de huisarts hun afspraak bij de GGD afmelden om plekken vrij te maken voor anderen.”

Voor de mensen die NIET bij de eigen huisarts terecht kunnen, loont het om te proberen de afspraak na 31 december bij GGD Hart voor Brabant te vervroegen. De GGD schaalt per dag op. Dus mensen die sneller een booster willen en nu na 31 december gepland staan, kunnen eerst checken of ze bij hun eigen huisarts terecht kunnen. Zo niet dan kunnen ze bij de GGD hun afspraak vervroegen. Als dat vandaag niet lukt, kan het over een paar dagen waarschijnlijk alsnog.