Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsMijn kindDruppels tegen rotavirus in Rijksvaccinatieprogramma voor baby’s

Druppels tegen rotavirus in Rijksvaccinatieprogramma voor baby’s

Vanaf 2024 is er een extra vaccinatie voor kinderen in het Rijksvaccinatieprogramma. Die beschermt tegen het rotavirus. Door het rotavirus kunnen baby’s hevige diarree en uitdroging krijgen. Soms moeten ze hiervoor naar het ziekenhuis. Alle ouders van baby’s geboren vanaf 1 januari 2024 ontvangen een uitnodiging voor hun kind. Het gaat niet om een prik, maar om druppels die de baby in de mond krijgt.

Wat is het rotavirus?

Door het rotavirus krijg je een ontsteking aan de maag en darmen.  Kinderen krijgen koorts, (hevige) diarree, worden misselijk en moeten overgeven. Het virus is heel besmettelijk. Het komt vaak voor bij jonge kinderen. Toch is het rotavirus niet zo bekend. Dat komt omdat je alleen met onderzoek in het laboratorium kunt zien dat het om het rotavirus gaat. En dat gebeurt lang niet altijd bij kinderen die diarree hebben.

Ziekenhuis

Kinderen die door langdurige of hevige diarree uitdrogen, moeten naar het ziekenhuis. Elk jaar gebeurt dat met ongeveer 3.500 kinderen. Ieder jaar gaan 5 tot 6 kinderen dood door een infectie met het rotavirus.

Druppels

Kinderen krijgen de druppels tegen het rotavirus als ze 6 tot 9 weken oud zijn. En nog een keer als ze 3 maanden zijn. Ze zijn dan minimaal 3 jaar beschermd tegen ernstig ziek worden. Dat is dus in de tijd dat ze het meest kwetsbaar zijn.

De druppels zij niet nieuw. Ze worden al sinds 2006 in steeds meer landen gegeven. Daar komen steeds minder kinderen met een rotavirusinfectie in het ziekenhuis terecht.

Meer weten?

Meer informatie vind je op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.