Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsOnderzoekDe nadelige invloed van de coronacrisis op inwoners van Brabant en Zeeland

De nadelige invloed van de coronacrisis op inwoners van Brabant en Zeeland

De coronamaatregelen kunnen invloed uitoefenen op de leefstijl van mensen. Stress, gezondheidsgedrag en algemene gezondheid zijn bij een deel van de Nederlandse bevolking door de coronacrisis ten nadele veranderd, blijkt uit de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2020. Ook hebben deze factoren een negatieve uitwerking op elkaar. Dit kan extra last veroorzaken voor de gezondheidszorg.

Er wordt vaker meer dan minder stress ervaren door de coronacrisis

Er werd vier keer zo vaak meer (14,2%) dan minder (3,3%) stress ervaren door de coronacrisis. De coronacrisis kan als extra bron van stress worden gezien door bijvoorbeeld de angst voor besmetting, verminderde sociale steun, financiële onzekerheid én moeite met het combineren van de zorg voor kinderen en thuiswerken.

Er wordt vaker minder bewogen dan meer door de coronacrisis

Er werd 2,5 keer zo vaak minder bewogen en gesport door de coronacrisis (26,1%) dan meer (10,2%). Een mogelijke verklaring is dat door de coronacrisis mensen meer thuisblijven, bijvoorbeeld door de coronabeperkende maatregelen of angst voor besmetting, en er hierdoor te veel wordt gevraagd van de creativiteit van mensen om voldoende te blijven bewegen.

Inwoners die minder bewegen, ervaren een slechtere gezondheid

Wanneer inwoners minder bewegen en sporten door de coronacrisis lijkt de kans 4 keer groter dat hun gezondheid ook slechter wordt ervaren door de coronacrisis. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat fysieke activiteit een beschermende factor is voor de gezondheid en het onder andere de kans op een beroerte en diabetes verlaagt.

Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen

De cijfers zijn afkomstig uit de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen die de GGD’en samen met het CBS en het RIVM hebben afgenomen in het najaar van 2020. Dit is een vragenlijstonderzoek onder inwoners over hun gezondheid, welzijn, omgeving en leefgewoonten.

Lees meer over de bevindingen in de themakaart: Gevolgen van corona: inwoners van Brabant en Zeeland.

Deel het artikel

Het laatste nieuws over corona

Vanaf 22 november een coronaprik in Oss (Berghem)

Corona
Iedereen met een kwetsbare gezondheid kan dit najaar een coronaprik halen. Vanaf 22 november kan dit ook een aa...

Plan vanaf 15 oktober je coronaprik

Corona
Dit najaar kan iedereen met een kwetsbare gezondheid een coronaprik halen. Je mag altijd zelf bepalen of je de ...