Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen over onderwerp

 • Ben ik verplicht om een coronavaccin te halen?

  Vaccinatie is altijd jouw eigen keuze. Het vaccin wordt gratis beschikbaar gesteld, er zijn voor jou geen kosten aan verbonden.

 • Ik heb corona gehad. Mag ik gevaccineerd worden?

  Mensen die Corona hebben gehad, kunnen gewoon gevaccineerd worden. De vaccinatie kan de antistoffen in je lichaam juist een boost geven. Wel raden we aan om te wachten met de prik tot je helemaal beter bent of om minimaal 12 weken na ontstaan van je klachten de coronavaccinatie te komen halen.

  Te snel vaccineren na een besmetting kan voor meer bijwerkingen zorgen, daarnaast haal je bij te snel vaccineren ook niet de maximale werking uit het verkregen vaccin.

 • Ik heb een kinderwens. Is de prik wel veilig?

  Het vaccin bestaat uit niet levend viraal materiaal. We weten van andere vaccinaties, zoals de vaccinatie tegen kinkhoest, die ook bestaan uit niet levend viraal materiaal, dat ze geen afwijkingen veroorzaken. Daarvoor is de vaccinatie te kort in je lichaam. Bij een zwangerschapswens kun je de prik dus gewoon komen halen. Overleg bij een IVF traject wel met je behandelend arts over de timing van de vaccinatie i.v.m. een mogelijke zwangerschap. Lees meer over zwangerschap en de coronavaccinatie.

 • Kan ik na vaccinatie anderen nog besmetten met corona?

  Dat is mogelijk, maar de kans hierop is een stuk kleiner. Raak je, ondanks je vaccinatie, toch besmet? Je vaccinatie zorgt ervoor dat je minder virus bij je draagt. Daardoor ben je minder besmettelijk voor anderen. Vaccinatie verkleint de kans om iemand anders te besmetten, maar de kans is niet nul.

 • Moet ik na vaccinatie nog de coronamaatregelen volgen?

  Jazeker. Iedereen die is gevaccineerd moet zich nog steeds houden aan de algemene coronaregels. Vaccinatie beschermt jou tegen ernstige ziekte door corona en een vaccinatie voorkomt niet altijd dat je de ziekte oploopt en besmettelijk kunt worden. Daarnaast is het zo dat één tot twee weken na vaccinatie 60-90% van de mensen beschermd is tegen corona. De kans dat je na coronavaccinaties nog corona krijgt is klein, maar niet nul. Daarom gelden voor gevaccineerde mensen dezelfde algemene coronaregels als voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Volg hiervoor de adviezen op maat die zijn zoals beschreven op de website van rijksoverheid.