Lees alles over de legionella uitbraak in Schijndel.

InwonersCoronaCorona: informatie voor ouders en verzorgers

Veel gestelde vragen

 • Wanneer en hoe maak ik een testafspraak voor mijn kind?

  Kinderen van 0 jaar t/m groep 8

  Het advies is om je kind in ieder geval te laten testen als er naast verkoudheidsklachten ook sprake is van (frequent) hoesten, koorts en/of benauwdheid. Ook is het advies om kinderen te laten testen die klachten krijgen nadat ze in contact zijn geweest met iemand met corona. Kinderen die getest worden met klachten of omdat zij nauw contact zijn waarbij quarantaine geadviseerd is, blijven thuis totdat de uitslag bekend is.

  Je maakt als ouder/verzorger een afspraak door te bellen met 0800 1202. Voor vragen over het testen van jonge kinderen neem contact op met 088 368 7777.

  Is jouw kind erg ziek? Neem dan contact op met de huisarts.

  Kinderen en jongeren op het voortgezet onderwijs, MBO of hoger onderwijs

  Voor kinderen en jongeren op het voortgezet onderwijs (ook als ze jonger zijn dan 13 jaar), mbo of hoger onderwijs gelden de basisregels voor thuisblijven en de basisregels voor testen die voor volwassenen gelden.

  Je maakt als ouder/verzorger een afspraak door te bellen met 0800-1202. Jouw kind moet wel zelf aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak. Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zelf bellen met 0800-1202 om een afspraak te maken. Als jouw kind een DigiD heeft, is het ook mogelijk om online een afspraak maken voor een coronatest. Is jouw kind erg ziek? Neem dan contact op met de huisarts.

  DigiD voor je kind: handig als je een coronatest laat doen

  Het RIVM adviseert om kinderen van 4 tot 12 jaar te laten testen als ze verkoudheidsklachten hebben. En als je kind in contact is geweest met iemand die corona heeft, kun je de quarantainetijd verkorten door je kind te laten testen. Uiteraard is het dan prettig om snel online een afspraak te maken of online de uitslag te zien. Tip: vraag nu alvast een DigiD voor je kind aan. Stel dat je je kind een keer wilt laten testen op corona, dan heb je sneller de uitslag. Je kunt via deze site een DigiD aanvragen: https://digid.nl/aanvragen.

 • Moet ik na vaccinatie nog de coronamaatregelen volgen?

  jazeker. Iedereen die is gevaccineerd moet zich nog steeds houden aan de algemene coronaregels. Vaccinatie beschermt jou tegen ziekte door corona, maar we weten nog niet of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden. Daarnaast is het zo dat één tot twee weken na vaccinatie 60-90% van de mensen beschermd is tegen corona. Dus niet iedereen is beschermd. De kans dat je na twee vaccinaties corona krijgt is erg klein, maar niet nul. Daarom gelden voor gevaccineerde mensen voorlopig dezelfde algemene coronaregels als voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Regels met betrekking tot quarantaine kunnen mogelijk wel variëren ten opzichte van de regels voor niet gevaccineerde mensen. Volg hiervoor de adviezen op maat die zijn gegeven door de GGD tijden het bron- en contactonderzoek.

 • Wanneer moeten kinderen en huisgenoten thuisblijven?

  Gebruik de beslisboom voor kinderen van 0 jaar tot en met groep 8 of de beslisboom voor iedereen vanaf 12 jaar om te bepalen of je (kind) thuis moet blijven.

 • In gezinsquarantaine hoe werkt dat?

  • Quarantaineregels voor kinderen tot 4 jaar zijn recent gewijzigd. Kinderen tot 4 jaar hoeven niet meer in quarantaine na contact met een positief getest persoon, echter voorzichtigheid in contact met kwetsbare personen wordt wel geadviseerd. Om antwoord te geven op de meest gestelde vragen is er een speciale pagina aangemaakt op de website van de Rijksoverheid.
  • Download hier de brochure 'Hulp en steun bij thuisquarantaine'.
  • In deze video leggen we uit wat quarantaine is en hoe het werkt.