Veelgestelde vragen over de testen

 • Hoe bepaal je het moment waarop coronaklachten beginnen?

  Wanneer je klachten beginnen is niet altijd goed te bepalen. Typische klachten die horen bij het coronavirus zijn keelpijn, hoesten, koorts, neusverkoudheid en plotseling verlies van reuk en smaak. Het moment waarop je gezondheidssituatie anders voelt, is het moment waarop de klachten zijn begonnen en dan start de isolatieperiode. Je begint bijvoorbeeld met hoesten (of het patroon verandert) of je hebt ineens koorts of een rare kriebel. Op het moment dat je een test doet, kun je dan terugrekenen naar het moment dat jouw gezondheid veranderde om te bepalen hoe lang je binnen moet blijven.

  Doe de check op mijnvraagovercorona.nl

 • Kan ik mijn kind laten testen?

  Ook kinderen kunnen besmet raken met het coronavirus. Voor veel kinderen is een zelftest voldoende. Jouw kind hoeft dan geen test meer te doen bij een GGD. Voor sommige kinderen geldt nog steeds het advies om een test te doen bij een GGD. In dit artikel vertellen we wanneer jouw kind het advies krijgt zich te testen en hoe het testen bij de GGD in zijn werk gaat.

  Wanneer een kind testen?
  Er zijn situaties waarbij geadviseerd wordt om een kind te testen.

  Kinderen die extra risico hebben gelopen op besmetting doordat ze in de buurt waren van familieleden of een vriendje met corona, wordt geadviseerd contact met kwetsbare mensen te vermijden en zich te laten testen of een zelftest te doen als ze (milde) klachten ontwikkelen. Komt jouw kind naar voren in een bron- en contactonderzoek op school, bijvoorbeeld omdat de docent of een ander kind uit de klas/groep positief is getest? Kinderen zonder klachten hoeven dan niet meer in quarantaine. Let in dit geval wel goed op of jouw kind klachten krijgt in de 10 dagen na het contact.

  Heeft je kind coronagerelateerde klachten? Dan is het advies het kind zo snel mogelijk te testen met een zelftest. Wanneer het niet lukt om een zelftest af te nemen, maak dan een afspraak bij de GGD. Dit kan online via coronatest.nl of telefonisch via 0800 1202.

  Testen met zorg en aandacht
  We begrijpen dat je het wellicht spannend vindt om je kind te laten testen. Of dat je kind hier zelf bang voor is. Geef dit altijd aan bij de testlocatie. Er wordt dan rekening mee gehouden door een kindvriendelijke en ervaren medewerker meer uit te laten leggen en jouw kind gerust te stellen.

  Bij kinderen tot en met 12 jaar wordt standaard extra zorg en aandacht aan het testen besteed. In de praktijk blijkt dat kinderen de testafname niet als erg vervelend beleven. Natuurlijk is het spannend van tevoren, maar we horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’.

  Testmethode
  Kinderen worden bij een GGD getest met een PCR-test. Tijdens de test wordt er met een wattenstaafje wat slijm uit de keel- en neusholte weggenomen. Dit is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd. Meer informatie over de verschillende testmethoden vind je op de website van de Rijksoverheid.

   

  • Wanneer moet ik mij hertesten na een positieve of negatieve uitslag?

   Als je in de afgelopen 8 weken een corona besmetting hebt doorgemaakt, hoef je je niet opnieuw te laten testen. De kans dat je een nieuwe infectie opgelopen hebt is minimaal. Een enkele keer kan je huisarts, medisch specialist of GGD arts bij opvallende klachten wel een nieuwe test adviseren, vaak in combinatie met andere onderzoeken.

   Wanneer wel hertesten?

   Wanneer je na een negatieve test nieuwe klachten krijgt of de klachten nemen toe dan is het wél raadzaam om zo snel mogelijk na aanvang van de klachten een zelftest te doen. Als de klachten (na een negatieve zelftest) aanhouden doe dan een tweede zelftest op dag 2.

   Doe ook een zelftest als je meer dan 8 weken geleden een positieve testuitslag hebt gekregen en je opnieuw klachten hebt die passen bij het coronavirus.

  • Mijn testuitslag is negatief, wat nu?

   Mijn testuitslag is negatief, wat nu?

   Is de uitslag negatief? Dan hoef je niet in thuis te blijven. Meer informatie hierover vind je op Mijnvraagovercorona.nl

   Nog steeds klachten na negatieve uitslag

   Is de uitslag negatief maar heb je nog klachten? Blijf de basisregels volgen en vermijd contact met kwetsbare personen tot 10 dagen na het ontstaan van de klachten. Neem contact op met je huisarts als jouw klachten erger worden (meer dan 38 graden koorts of moeite met ademhalen).

   Opnieuw klachten na negatieve uitslag

   Krijg je opnieuw klachten die lijken op corona of worden jouw klachten erger? Blijf dan thuis en doe een zelftest. Of bel je huisarts.

  • Mijn testuitslag is positief, wat nu?

   Leefregels voor de tijd dat je in isolatie bent

   Het is belangrijk dat je de leefregels opvolgt. Zo help je voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt en dat mensen om je heen besmet raken.

   Je hebt corona en gaat in isolatie.

   Voor positief geteste personen geldt dat ze in isolatie blijven tot ze 24 uur klachtenvrij zijn (dat wil zeggen: geen koorts, geen hoesten, geen keelpijn, geen neusverkoudheid)  én het minimaal 5 dagen is na de eerste ziektedag (de eerste dag met klachten) tot maximaal 10 dagen.

   Personen die positief testen maar geen klachten hebben of krijgen, mogen 5 dagen na de test uit isolatie.

   Dit zijn de leefregels voor de periode dat je thuis in isolatie gaat.

   In isolatie gaan betekent dat je thuis op een eigen kamer blijft en daar ook slaapt. Jouw huisgenoten komen niet op jouw kamer. Je hebt dus geen contact met jouw huisgenoten.

   • Je mag niet naar buiten, naar school, de winkel of naar het werk.
   • Laat anderen voor je boodschappen doen of laat jouw boodschappen thuis bezorgen.
   • Je mag in de tuin of op het balkon zitten.
   • Er mag niemand bij je op bezoek komen, behalve voor medische zaken (bijvoorbeeld huisarts, GGD).
   • Alleen de mensen die bij je wonen, mogen samen met je in huis zijn. Je hebt geen contact met jouw huisgenoten. Dus ook niet knuffelen, zoenen en geen seks.
   • Blijf in een eigen kamer en je slaapt daar ook alleen. Zet 3x per dag het raam in de kamer 15 minuten open zodat er frisse lucht binnenkomt.
   • Als het mogelijk is, gebruik dan een apart toilet en badkamer. Maak deze elke dag schoon.
   • Gebruik eigen handdoeken en een eigen tandenborstel.
   • Doe jouw was in een aparte wasmand. Was het apart op een volledig programma op minimaal 40 graden.
   • Gebruik eigen bestek, borden, bekers en glazen.
   • Was jouw vaat gescheiden af met heet water en afwasmiddel of in de vaatwasmachine op een uitgebreid programma.
   • Gooi jouw afval in een aparte afvalzak op jouw eigen kamer.
   • De zak kan bij het restafval. Heb je een hond of een kat als huisdier? Kijk dan voor adviezen op de RIVM-webpagina over dieren en COVID-19.

   Algemene hygiëneregels tijdens de isolatie.

   Deze regels zijn belangrijk voor iedereen die corona heeft.

   De hygiëneregels zijn er om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.

   • Gebruik een papieren zakdoek voor het hoesten, snuiten van je neus of bij het niezen. Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest of nies dan in de plooi van je elleboog.
   • Gebruik de zakdoek maar 1 keer en gooi de zakdoek na gebruik weg in een plastic zak. Was je handen.
   • Was regelmatig je handen met water en zeep. Doe dit in ieder geval:
    o na hoesten en niezen;
    o nadat je naar het toilet bent geweest;
    o na het schoonmaken en opruimen;
    o voor het (bereiden van) eten.
   • Maak de dingen die je veel gebruikt elke dag schoon, zoals de doorspoelknop van het toilet, kraan, deurklinken en lichtknopjes. Gebruik een gewoon schoonmaakmiddel en doe de schoonmaakdoek direct in de was.