GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 23-08-2019 om 13:08 uur
Laatst gewijzigd op: 19-11-2020 om 16:43 uur

Lespakket Handen wassen

Een lespakket voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs.

Een school is een fijne broedplaats voor microben als bacteriën, virussen en schimmels. Zij verspreiden zich via de lucht, ons voedsel, via voorwerpen en onze handen. Ziekteverwekkers worden zo gemakkelijk overgedragen van de ene mens op de andere. Handen wassen is de beste manier om de verspreiding van schadelijke microben te stoppen. Zo vermijden dat we ziek worden.

Reden genoeg om extra aandacht aan handhygiëne te besteden! Op een leuke manier krijgen de leerlingen uit groep 7 en 8 meer informatie over het belang van handen wassen. Zo worden zij zich meer bewust van de risico’s.

TULE/SLO kerndoel 34

Een hygiënisch verantwoorde lichaamsverzorging maakt deel uit van TULE/SLO kerndoel 34 van het onderdeel Mens en samenleving voor de basisschool.

Opbouw lespakket

Dit lespakket bestaat uit een klassikale aftrap waarin het belang van handen wassen wordt besproken. De informatie wordt ondersteund door het uitvoeren van de boterhammenproef die aantoont dat gewassen handen aanzienlijk minder microben bevatten dan ongewassen handen.

In deel 2 van de les gaan de leerlingen in vier groepjes verschillende aspecten van handen wassen onderzoeken.

De les wordt afgesloten met een vrolijke en leerzame quiz.

Lespakket 'Aan de slag met vieze handen'

Download het lespakket

Vul onderstaande gegevens in om het lespakket gratis te downloaden.