GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 03-06-2019 om 10:26 uur
Laatst gewijzigd op: 03-06-2019 om 10:31 uur

Voorkomen is toch echt beter dan genezen!

Een lab uitslag zet mijn dag op z’n kop: Mijn beldienst begint en ik krijg een verontrustend telefoontje van een medisch microbioloog uit het laboratorium. Uit een bloedonderzoek blijkt dat verschillende familieleden zijn besmet met hepatitis A. Een besmettelijke leverontsteking, ook wel bekend als geelzucht.

Denken en meteen doen!

Na overleg met de huisarts, bezoek ik de volgende dag de familie. Na voorlichting over de ziekte, start ik met wat wij noemen ‘bron- en contactonderzoek’. Via een vragenlijst breng ik in kaart waar de familieleden zijn geweest, wat ze hebben gegeten, waar ze naar de wc gaan en met wie ze de afgelopen weken contact hadden. Als ik alle informatie in kaart heb gebracht, maak ik samen met mijn collega (arts infectieziekten) een actieplan.

Lees het hele verhaal van Beatrijs Balvers, verpleegkundige infectieziektebestrijding