GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 26-05-2019 om 15:11 uur
Laatst gewijzigd op: 11-06-2019 om 16:00 uur

Start dubbelblinde koemelkprovocaties regio Midden Brabant Noord

De gouden standaard voor het vaststellen van koemelkallergie is een dubbelblinde koemelkallergietest. De GGD Hart voor Brabant biedt deze test al sinds 2016 in de regio ’s-Hertogenbosch. Vanaf nu bieden wij deze koemelkallergietest ook aan in de regio Midden Brabant Noord (gemeenten Dongen, Heusden, Kaatsheuvel, Loon op Zand en Waalwijk). Ouders kunnen hiervoor met hun kind terecht op het consultatiebureau in Waalwijk.

Indicatie: welke kinderen komen in aanmerking?

Alle kinderen onder de 1 jaar met een vermoeden van koemelkallergie komen in aanmerking voor de test. Kinderen uit een ‘hoogrisicogroep’ – die bijvoorbeeld kampen met benauwdheid of bloed bij de ontlasting – worden getest in het ziekenhuis.

Is er een vermoeden van koemelkallergie? En laat een koemelk-vrij dieet gedurende één maand duidelijke afname van de klachten laat zien? Dan is dit een reden om een dubbelblinde koemelkallergietest af te nemen. Meer informatie lees je in de ‘diagnostiek van koemelkallergie bij kinderen in Nederland’ (NVK/ZonMw, 2012).

Verloop van de test

De test op twee verschillende dagen, een week na elkaar. Tijdens het onderzoek krijgt het kind testvoeding. Tijdens één van deze bezoeken is er in de testvoeding koemelk verwerkt, de andere keer niet. Onze arts en onze verpleegkundigen weten niet op welke dag de testvoeding met het koemelk of de testvoeding zonder het koemelk wordt gegeven. Dit zorgt ervoor dat er zonder vooroordeel gekeken kan worden wat er gebeurt. Dit levert de meest betrouwbare resultaten op. De code van iedere voeding wordt pas na afloop van de gehele onderzoeksprocedure bekend.

De voeding wordt in vier oplopende doses gegeven met daartussen steeds een observatie van een half uur. Bij duidelijke klachten breken we de test af. Bij deelname aan de test mag het kind niet ziek zijn of onlangs een vaccinatie hebben gekregen. Het kind moet minimaal drie uur vooraf aan de test nuchter zijn en mag 3 dagen vooraf aan de test geen antihistaminica gebruiken.

In het uitslag-gesprek stellen we vast of het kind een koemelkallergie heeft. Eventueel bespreken we dieetadviezen.

Aanmelding

  • Huisartsen kunnen kinderen uit de praktijk aanmelden voor een koemelktest
  • Neem voor meer informatie contact op met de GGD Hart voor Brabant via mail of telefoon  088 368 6860