GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 21-08-2018 om 08:41 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2020 om 17:26 uur

Rob van Aalsburg

Arts medische milieukunde i.o.

Als arts in opleiding bij de GGD heb ik een heel breed vakgebied. Ik houd me bezig met vraagstukken over milieufactoren die eventueel de gezondheid van mensen kunnen beïnvloeden. Stel: de gemeente overweegt om een school te bouwen in de buurt van een snelweg. Is dat een goed idee? Ik kijk op zo’n moment niet alleen naar het risico dat fijnstof met zich meebrengt, maar ook naar alle andere consequenties. Wat zijn bijvoorbeeld de alternatieven? Helpen ventilatievoorzieningen? En spelen er andere gezondheidsrisico’s in de buurt?

Het fascinerende van mijn vak is dat de inschatting van een risico door talloze factoren worden beïnvloedt. Mensen demonstreren bijvoorbeeld tegen een nieuwe fabriek, terwijl ze daarbij de ene na de andere sigaret opsteken. De Nederlandse industrie is over het algemeen echt heel veilig, terwijl we allemaal weten hoe slecht roken is. Ik vind het heel leuk om mensen nuchter en reëel aan te laten kijken tegen risico’s.

Rob van Aalsburg

Ik houd me niet alleen maar bezig met grote vraagstukken. Soms ga ik op verzoek van artsen bijvoorbeeld ook langs bij mensen thuis, bijvoorbeeld om te zien of omgevingsfactoren hun ziekte beïnvloeden. Dat vind ik ook leuk; het geeft direct voldoening.

 

Het verhaal van Rob verscheen eerder op de website van de campagne Ik Zorg. Ontdek zorg en welzijn.