GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 10-10-2016 om 14:11 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2020 om 17:26 uur

Juan Salguero Caparros 

Jeugdarts

Iedereen kent me als Juan want mijn twee achternamen zijn niet uit te spreken. Mijn achtergrond is Spaans. In Spanje ben ik geboren en getogen. Op de universiteit van Malaga heb ik geneeskunde gestudeerd en na mijn studie heb ik als basisarts gewerkt. Ik verruilde een warm land voor een koud land voor de liefde!

Ik werk als jeugdarts bij de GGD Hart voor Brabant. Mijn doelgroep: kinderen 0-12 jaar. Als ik “bureau” draai, zie ik kinderen op vastgestelde contactmomenten voor het periodieke gezondheidsonderzoek. Ook zijn er weleens extra afspraken met kinderen. Hierbij kun je denken aan extra controle voor overgewicht, schoolverzuim of een ontwikkelingsachterstand.

Jeugdarts Juan doet onderzoek bij Kris 

 

Vooral het consult met 5-6 jarigen vind ik erg leuk. De kinderen komen best gespannen binnen en krijgen vervolgens puzzeltjes en spelletjes. Spelenderwijs onderzoek ik de motoriek, het gehoor en het zicht van de kinderen.

Ouders zijn vaak zo dankbaar als wij iets voor het kind of gezin kunnen betekenen. Het maakt dan niet uit of het een groot of een klein probleem was in de ontwikkeling, de groei of de thuissituatie van het kind. De ouders en het kind zijn blij en wij ook!

Wat ik minder leuk vind aan mijn werk; het ondervinden hoe machteloos en kwetsbaar kinderen kunnen zijn in de thuissituatie. Gelukkig doen we er -met partners in ons netwerk- alles aan om het kind gezond op te laten groeien Ik heb regelmatig contact met huisartsen, scholen, kinderfysiotherapeuten, kinderartsen, etc.

De GGD is een brede organisatie waar veel kansen zijn om jezelf te ontwikkelen. Zo ben ik jeugdarts geworden door te werken en studeren tegelijk. De sfeer met mijn directe collega’s is super goed. Wij kunnen goed samenwerken en op zijn tijd ook samen lachen.