GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 06-06-2019 om 16:40 uur
Laatst gewijzigd op: 17-10-2019 om 15:50 uur

Mijn kind is heel angstig. Wat kan ik doen?

Stel je kind gerust. Troost hem of haar. Als jouw kind wat ouder is: praat samen over waarvan het schrok. Angst hoort bij de normale ontwikkeling. Het is een basisemotie en dus niet perse een psychisch probleem. Angst is normaal in stressvolle situaties en kan zelfs nuttig zijn om te waarschuwen bij gevaar.

Veel voorkomende angsten bij kinderen op verschillende leeftijden

Voorbeelden van angsten die horen bij de ontwikkelingsfase van het kind zijn:

  • 0-12 maanden:
    Verlies van steun of fysiek contact met verzorgers (scheidingsangst), harde geluiden, plotselinge toenadering, vreemde voorwerpen.
  • 1-4 jaar:
    Scheiding, hoogte/diepte, onweer, vuur, water, donker, nachtmerries, dieren, zien van bloed.
  • 4+ jaar:
    Angst voor een mogelijke overstroming, echtscheiding, natuurrampen, het krijgen van een ziekte, falen of de mening van de groep.

Waar moet je op letten als ouder?

Angst wordt een probleem als het ook voorkomt buiten stressvolle situaties. Zoals op momenten die we hierboven beschrijven. Maar ook wanneer angst jouw kind beperkingen geeft in het dagelijks leven. Twijfel je of de angst van jouw kind bij de normale ontwikkeling hoort? Maak dan een afspraak met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts op het consultatiebureau.

Wat als je alles al probeerde?

Als je alles al hebt geprobeerd en niets werkt, dan is het fijn als iemand je helpt. Bijvoorbeeld de jeugdverpleegkundige van jouw consultatiebureau. Bel ons om een afspraak te plannen:
Bel ons op: 0900 463 6443
werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur
Heeft dit antwoord je geholpen?