GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 22-07-2019 om 09:02 uur
Laatst gewijzigd op: 18-09-2019 om 17:16 uur

6 tot 12 maanden

Gefeliciteerd, je baby is al een half jaar oud! Wat is het snel gegaan en wat is je baby al gegroeid! In dit tweede halfjaar ontwikkelt je kind zich van een baby tot een kleine dreumes. Je kindje wordt steeds beter in grove en fijne motoriek, begrijpt steeds meer van de wereld om zich heen en kan zich ook steeds beter uitten.

WAT ZIE JE OP DEZE LEEFTIJD?

 • Je baby ontdekt dat hij of zij invloed heeft op anderen en laat zich steeds meer horen
  Je baby wordt verbaal steeds sterker. Van geluidjes, naar gebrabbel tot echte eerste klankwoorden. Misschien hoor je wel een echte papa of mama voorbijkomen! Ook de toonhoogte van de eigen stem worden steeds interessanter en je kindje ontdekt 'de volumeknop'.
 • Ontdekken doet je baby niet meer alleen met zijn mond
  Nu je baby grote en kleine voorwerpen kan oppakken, leert het ook op andere manieren ontdekken. Waar hij of zij eerst alles direct in zijn mond stak gaat je baby nu ook voorwerpen aftasten. Je kindje gebruikt beide handen. Stimuleer je baby ook met ontdekken met stapelspelletjes. Dingen aangeven en teruggeven is een feest. Of stop iets in een doosje en haal het er weer uit.
 • Je baby kan eenkennig worden of verlatingsangst krijgen
  Het kan zijn dat je baby last heeft van scheidingsangst of verlatingsangst. Tussen de 8 en 18 maanden is dit vaak het hevigst. Help je baby door regelmatig kiekeboe te spelen en probeer altijd op dezelfde manier afscheid te nemen als je weggaat. Je baby gaat zo begrijpen dat je later weer terugkomt.
 • Het slaappatroon van je baby verandert
  In het tweede halfjaar verandert het slaappatroon van je kind. De meeste baby’s slapen tot de leeftijd van 6 maanden nog 3 keer overdag. Vanaf 6 maanden verandert dit naar 2 keer slapen overdag. Na 12 maanden slapen veel kinderen nog 1 keer overdag.
WAT ZIT ER AAN TE KOMEN EN WAAR MOET IK OP LETTEN?

In de tweede 6 maanden leert je baby steeds meer eten. Ben je met 4 of 6 maanden nog begonnen met gepureerd eten, rond de 12 maanden kan je kind al bijna alles met de pot mee-eten.

Probeer je baby langzaam te laten wennen aan meer structuur in het eten. Dit doe je door het eten steeds grover te laten en door verschillende dingen aan te bieden. Dit helpt met de smaakontwikkeling en geeft je baby vertrouwen. Probeer niet te snel te gaan, kijk naar wat jouw baby fijn en lekker vindt en houd het vooral ook leuk aan tafel zodat eten één groot feest wordt.

Tandenpoetsen, bekeroefeningen en kiekeboe

 • Bewegen leer je door oefenen
  Je baby zal zich steeds vaker buiten de box gaan bewegen en zich zo van kruipen naar optrekken en eerste stapjes ontwikkelen. Stimuleer deze ontwikkeling door hem of haar veel op de buik te laten spelen. Vanuit hier kan je baby zich gaan optrekken en uiteindelijk staan.
 • Eerste tandjes? Tandenpoetsen!
  Zodra de eerste tandjes zich hebben aangediend komt ook het tandenpoetsen in beeld. Probeer tandenpoetsen onderdeel te maken van je dagelijkse routine zodat je baby hier snel aan went.
 • Taal leren door samen zingen en voorlezen
  Stimuleer de taalontwikkeling van je baby door het zingen van liedjes en voorlezen van boekjes.
 • Kiekeboe: grappig en leerzaam
  Een spelletje zoals kiekeboe spelen kan baby’s met verlatingsangst helpen. Je baby leert met kiekeboe dat iemand die even 'uit beeld' is, gewoon weer terugkomt. Eenmaal geleerd, maakt het veel baby's ook aan het lachen!
 • Oefenen met drinken uit een beker
  Wanneer je baby goed kan zitten kun je ook gaan oefenen met drinken uit een beker. Dit is niet alleen beter voor de tandjes, het helpt ook met de ontwikkeling van de kaak- en mondspieren. Naast melk kun je ook water of thee zonder suiker aanbieden.
 • Is jouw huis al kruipveilig?
  Denk nu je baby zich steeds meer voortbeweegt ook aan veiligheid: traphekje, auto-fietsstoeltje en beveiliging voor stopcontacten. Je baby gaat immers steeds meer zelf op ontdekking uit, voordat je het weet staat hij of zij bovenaan de trap. Doe de checklist kruipveilig van VeiligNL
 • Neem (eventueel langzaam) afscheid van de fopspeen
  De zuigbehoefte van baby’s neemt na zes maanden al flink af. Dit is een goed moment om het gebruik van de fopspeen af te gaan bouwen. Wil je meer weten? Lees de tips van stichting opvoeden over het afbouwen van een speen. Of ga in gesprek met onze jeugdverpleegkundige
NAAR DE GGD VOOR JE 11 MAANDEN AFSPRAAK

Bij 11 maanden heb je een afspraak op het consultatiebureau voor controle en een vaccinatie. Tijdens deze afspraak kijken we naar de algehele ontwikkeling van je baby, bespreken voedingsadvies en doen een controle van heupen, hart en oogstand. Ook bespreken we opvoedingstips en vragen we of er extra ondersteuning nodig is bij de opvoeding van jouw baby. Zo spreken we ook over veiligheid en roken.

Tijdens deze afspraak bespreken en geven we 2 vaccinaties die bescherming bieden tegen:

 • Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio, Haemophilus influenzae type b, Hepatitis B
 • Pneumokokken

Wil je meer weten over deze vaccinaties? Bekijk dan de themapagina op www.rijksvaccinatieprogramma.nl

Inloopspreekuur

Wil je je baby laten wegen, of heb je vragen? Kom dan naar het inloopspreekuur van jouw consultatiebureau

Vragen over jouw kind?

Stel je vragen direct via de ouderchat of kijk of jouw vraag al beantwoord is in onze veelgestelde vragen.

Voor al jouw opvoedvragen: Chat met de GGD
Werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur

Komt er een tandje door? Tandenpoetsen!

Trammelant in tandenland

Download de gratis tandenpoets-app Trammeland in Tandenland.