GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 07-03-2016 om 11:29 uur
Laatst gewijzigd op: 01-07-2019 om 08:38 uur

Mijn kind

Welkom bij de GGD Hart voor Brabant! Wij volgen alle kinderen in onze regio vanaf hun geboorte tot hun achttiende jaar. We beantwoorden vragen van ouders en verzorgers over de gezondheid, opvoeding en opgroeien. Jouw vragen. We helpen je als iets anders gaat dan jij verwacht. Wij willen er zijn, voor jou en je kind. Voel je welkom!

Vanaf de geboorte van je baby nodigen we je regelmatig uit bij de GGD. Samen met jou houden we de groei en ontwikkeling van hem of haar goed in de gaten. We volgen de motoriek, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de spraak- en taalontwikkeling. Alle informatie houden we bij in het gezondheidsdossier van je kind. Wist je dat je dit digitale dossier zelf in kunt zien via het ouderportaal Mijn Kind?

Opvoeden en opgroeien

Als ouder wil je graag weten of wat jouw kind nu doet ook past bij de leeftijd. De GGD helpt je door het geven van leeftijdsgerichte informatie over de onderwerpen die jou als ouder of verzorger bezighouden. Maak gebruik van onze mogelijkheden zoals ze bij jou en jouw gezin passen.

Het Rijksvaccinatieprogramma: vaccinaties tegen 12 ernstige infectieziekten

In Nederland krijgen alle kinderen vaccinaties aangeboden die beschermen tegen 12 ernstige infectieziekten. Bijna alle kinderen in Nederland zijn gevaccineerd. Daarom komen deze ziekten bijna niet meer voor. De vaccinaties geven we op het consultatiebureau van onze GGD. Op onze pagina vaccinaties Jeugd lees je wanneer wij jouw zoon of dochter uitnodigen voor een prik.

Heb je vragen over vaccinaties? Twijfels? Vertel het aan jouw jeugdarts of jeugdverpleegkundige, zij geven graag meer informatie.

Vragen? Die beantwoorden we graag!

Heb je vragen over opgroeien en opvoeden?

Ook kun je - zonder afspraak – met je vragen terecht op onze inloopspreekuren in de regio. En ken je de GroeiGids-app al? Daarin vind je ook veel informatie over de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van jouw kind.

Wil je een afspraak verzetten?

Via het ouderportaal Mijn Kind kun je afspraken voor jouw kind inzien en wijzigen. Om een afspraak in te zien of te wijzigen heb je een DigiD nodig.

Wat doet de GGD Jeugdgezondheidszorg nog meer?

We zien veel kinderen en jongeren. Ook werkt onze GGD Jeugdgezondheidszorg samen met bijvoorbeeld de huisarts en wijkteams. We hebben contact met andere organisaties rondom kinderen, zoals:

  • een peuterspeelzaal;
  • de basisschool;
  • de kinderopvang;
  • een middelbare school.

Voor de ontwikkeling of gezondheid van kinderen is het goed om met andere organisaties te praten. Als het gesprek over jouw kind gaat, bespreken we dit altijd eerst met jou.

Wat gebeurt er op het consultatiebureau?

Op het consultatiebureau onderzoeken wij jouw kind en beantwoorden we je vragen. We zijn er voor vragen over opgroeien, opvoeden en ouderschap. Samen volgen we de ontwikkeling en gezondheid van jouw kind.

Wat kan ik verwachten?

Tijdens een afspraak op het consultatiebureau van de GGD beginnen we met het wegen en meten van jouw kind. Bij baby’s meten wij ook de omtrek van het hoofdje. Hierna nodigen we jullie uit in de spreekkamer. Daar kijken we samen met jou naar de ontwikkeling en gezondheid van je kind. Natuurlijk kun je ook met je vragen bij ons terecht. De gegevens noteren wij in het dossier van jouw kind. Op bepaalde leeftijden geven wij jouw kind een prik of een ogentest of gehooronderzoek.

Wat neem ik mee naar het consultatiebureau?

  • Een handdoek of badjas
  • De vaccinatiekaart
  • Voor jonge kinderen: verzorgingstas
  • Vanaf 2 jaar: een ingevulde vragenlijst (deze ontvang je bij onze uitnodiging)

TIP: Heb je vragen? Schrijf deze thuis alvast op een briefje. Zo voorkom je dat je iets vergeet te vragen tijdens het gesprek.

Wanneer nodigen jullie mijn kind uit?

Vanaf een hielprik thuis tot en met de middelbare school houden onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen contact met jou en jouw kind. In de eerste duizend dagen nodigen we jou en je kind heel regelmatig uit. Vanaf de tweede verjaardag zit er meer tijd tussen de afspraken.

Hieronder vind je een handig overzicht van de gebruikelijke afspraken. Wil je graag een keer vaker naar ons consultatiebureau komen? Dat kan op het inloopspreekuur. Heb jij toch een dringende vraag? Aarzel niet en neem contact met ons op.

Leeftijd
Bijzonderheden

3 - 7 dagen

Hielprik en gehoorscreening bij jou thuis door een medewerker van de GGD.
14 dagen (2 weken)
Huisbezoek bij 1e kinderen. Bij een 2e of volgende kind nodigen wij jullie meestal uit op het consultatiebureau.
4 weken

8 weken
(2 maanden)
Uw kind krijgt de eerste 2 prikken van het Rijksvaccinatieprogramma
3 maanden
1 prik van het Rijksvaccinatieprogramma.
4 maanden
2 prikken van het Rijksvaccinatieprogramma
6 maanden

8 maanden

11 maanden
2 prikken van het Rijksvaccinatieprogramma
15 maanden
2 prikken van het Rijksvaccinatieprogramma.
2 jaar

3 jaar en 6 maanden
Ogentest en 1 prik van het Rijksvaccinatieprogramma
5 - 6 jaar
Ogentest en gehooronderzoek.
9 - 10 jaar
2 prikken van het Rijksvaccinatieprogramma
12 jaar (meisjes)
Uitnodiging voor HPV vaccinatie
2de klas Voortgezet Onderwijs
Wij bezoeken de school van jouw kind. Je ontvangt hierover informatie thuis.
Wat is de GroeiGids - app?

De GroeiGids app is een digitaal groeiboekje op je smartphone. Je kunt in de GroeiGids app de ontwikkeling en groei van jouw kind bijhouden vanaf de zwangerschap tot en met de puberteit. Ook biedt de app een berichtenservice met betrouwbare informatie over gezond opgroeien en opvoeden die aansluit bij de duur van de zwangerschap en/of de leeftijd van jouw kind.

De GroeiGids app is beschikbaar voor Android en iOS. Download de app via Google Play of App Store:

 

Download de app op Google Play     Download de app op iTunes


Link naar Google Play Externe link naar iTunes
Wat is het digitale kinddossier?

Ieder kind dat in Nederland geboren wordt, heeft een digitaal dossier. In dit dossier schrijven wij informatie over de groei en ontwikkeling van jouw kind. Ook staan er gegevens in over de gezinssituatie en de omgeving. Dit is belangrijk om een zo goed mogelijk ondersteuning te kunnen geven.

Niet iedereen heeft toegang tot dit dossier. Binnen de GGD kan het dossier alleen geopend worden door medewerkers die direct met de begeleiding van jou en je gezin te maken hebben. Gegevens en informatie uit je dossier aan anderen geven? Dat mogen we alleen met jouw toestemming.

Moet ik mijn adreswijziging doorgeven?

Nee dat hoeft niet. Geef jouw verhuizing door bij jouw (nieuwe) gemeente. De gemeente geeft jullie verhuizing door aan ons. Dat gaat automatisch via de Basisregistratie Personen (BRP).