GGD Hart voor Brabant
Monique Jacobs

JOGG: Goede cijfers, goed verhaal?

Het staat al jaren op mijn lijstje. En niet alleen op het mijne! 142 Nederlandse gemeenten doen mee met de aanpak ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’, kortweg JOGG. Uit 28 gemeenten komen positieve geluiden. Maar is de aanpak echt effectief?

Lees meer
Rob van Aalsburg

Wat als je omgeving ziekte in stand houdt?

Een longarts van het Erasmus MC vermoedt dat bij zijn patiënt thuis omstandigheden zijn die een slechte invloed hebben op de longklachten van zijn patiënt. Natuurlijk vroeg de arts het gezin om thuis te controleren op dons en schimmels. Maar soms zijn jouw spullen zo vertouwd dat je mogelijke boosdoeners in jouw vertrouwde omgeving niet herkent. Arts Medische Milieukunde Rob gaat op huisbezoek en kijkt mee.

Lees meer
Tim de Vuijst

Het onderzoek is belangrijk voor de kinderen op het pleintje waar ik vroeger speelde

De afdeling onderzoek van de GGD Hart voor Brabant, waar Tim werkt, richt zich op innovatieve en vernieuwende manieren van onderzoek. In deze blog vertelt Tim over het onderzoek Beleidsmonitor Samen met de Jeugd. Waarbij hij met het team door middel van narratief onderzoek de onderzoeksresultaten gezicht proberen te geven. Met als uiteindelijk doel de jeugd die hulp nodig heeft ook echt bereiken.

Lees meer
Salomé Zweekhorst

Recht op een antwoord

Als ik bij de plaats delict aankom, schemert het al. In mijn witte pak loop ik de trap op. Mondkapje op, mijn haar in een netje. Mijn handschoenen trek ik stevig aan. “De leuning is al vrijgegeven, hoor”, zegt mijn forensische collega. Toch voelt het raar om die vast te pakken. Gewoonte, denk ik, om niks te willen verstoren.

Lees meer
Rob van Aalsburg

De eikenprocessierups: we hebben ermee te dealen

De eikenprocessierups zorgt voor veel overlast in de zomer. Hondenbezitters, kinderen, leerkrachten, hardlopers, het is belangrijk dat iedereen weet van deze rups en wat je moet (kan) doen! Rob vertelt over de ontwikkeling van de digitale toolkit Oakie.info

Lees meer
Anja Buntsma

Een lab uitslag zet mijn dag op z’n kop

Elke dag is anders en soms draait mijn dag 180 graden. Ik houd van die afwisseling! Bij kinderen wil ik extra snel handelen. Op de intensive care, waar ik vroeger werkte, zag ik ze binnenkomen. Doodziek bijvoorbeeld van een meningokokkenbacterie, de veroorzaker van hersenvliesontsteking. Dat beeld vergeet ik nooit. Het raakt me. Gelukkig kan ik bij de GGD op tijd mensen en kindjes beschermen. Voorkomen is toch echt beter dan genezen!

Lees meer
Mädy van der Linden Vooren

- Tjap - | Een dag bij de meningokokkenvaccinatie

Om een grote vaccinatiecampagne mogelijk te maken leggen collega's binnen de GGD hun reguliere werk voor een dag neer en komen helpen. Dat kan vaccineren zelf zijn, de logistiek verzorgen, maar ook de administratie moet goed voor elkaar zijn! Mädy vertelt over een dag vaccineren vanuit het perspectief van de administratie: "Heb jij je inentingspapieren bij je?"

Lees meer
Ellis Hoogveld

Verder kijken dan de kilo’s

In de zomer 2018 ontmoette ik een gezin van een achtjarige Syrische jongen met de diagnose obesitas. Voor iemand van zijn leeftijd kan dat onder andere ernstige gevolgen hebben voor het functioneren van vitale organenIk maakte een afspraak met zijn ouders om samen te kijken hoe we de leefstijl van hun zoon én het gezin konden aanpassen.

Lees meer

Aanmelden voor updates

Vul hier je naam en emailadres in als je een email wilt ontvangen wanneer er een nieuwe blog post geplaatst is.