Veelgestelde vragenWat kun je doen om verspreiding van corona te voorkomen?

Wat kun je doen om verspreiding van corona te voorkomen?

Als school/kinderopvang kan je een aantal maatregelen treffen om verspreiding van Corona te voorkomen:

Zorg voor een goede hygiëne

GGD Hart voor Brabant heeft hygiëneprotocollen opgesteld. Deze worden regelmatig aangepast op basis van nieuwe informatie en/of wijzigingen in de coronamaatregelen. Je vindt deze hier:

Als je naast deze documenten verdere vragen hebt over hygiëne, kan je contact met de GGD opnemen: onze deskundigen infectiepreventie kunnen aanvullende adviezen geven.

   Zorg voor een goede ventilatie

   Hoewel er tot nu toe weinig aanwijzingen zijn dat ventilatie een belangrijke rol speelt bij de verspreiding van het coronavirus, helpt goed ventileren om luchtweginfecties te voorkomen en is ventilatie belangrijk voor een gezond en prettig binnenklimaat.

   Ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus via de lucht geeft het RIVM drie adviezen:

   • Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is binnen één gemeenschappelijke ruimte waar meerdere personen gedurende langere tijd bij elkaar zijn; ook als er gebruik gemaakt wordt van recirculatie.
   • Vermijd het ontstaan van sterke luchtstromen, bijvoorbeeld door (zwenk)ventilatoren en mobiele airco’s, in gemeenschappelijke ruimtes zoals klaslokalen en kantines. Indien er geen andere mogelijkheid is tot verkoeling, zorg er dan voor dat er geen luchtstroom van persoon naar persoon gaat.
   • Tijdens het ‘luchten’ kunnen sterke luchtstromen ontstaan (tocht). Vermijd dat deze sterke luchtstromen van persoon naar persoon gaan. Lucht gemeenschappelijke ruimtes zoals een vergaderruimte bijvoorbeeld tijdens de pauze of na de bijeenkomst als iedereen de ruimte heeft verlaten.

   Kijk voor meer informatie op Ventilatie op scholen.