Veelgestelde vragenKan ik mijn kind laten testen?

Kan ik mijn kind laten testen?

Ook kinderen kunnen besmet raken met het coronavirus. Voor veel kinderen is een zelftest voldoende. Jouw kind hoeft dan geen test meer te doen bij een GGD. Voor sommige kinderen geldt nog steeds het advies om een test te doen bij een GGD. In dit artikel vertellen we wanneer jouw kind het advies krijgt zich te testen en hoe het testen bij de GGD in zijn werk gaat.

Wanneer een kind testen?
Er zijn situaties waarbij geadviseerd wordt om een kind te testen.

Kinderen die extra risico hebben gelopen op besmetting doordat ze in de buurt waren van familieleden of een vriendje met corona, wordt geadviseerd contact met kwetsbare mensen te vermijden en zich te laten testen of een zelftest te doen als ze (milde) klachten ontwikkelen. Komt jouw kind naar voren in een bron- en contactonderzoek op school, bijvoorbeeld omdat de docent of een ander kind uit de klas/groep positief is getest? Kinderen zonder klachten hoeven dan niet meer in quarantaine. Let in dit geval wel goed op of jouw kind klachten krijgt in de 10 dagen na het contact.

Heeft je kind coronagerelateerde klachten? Dan is het advies het kind zo snel mogelijk te testen met een zelftest. Wanneer het niet lukt om een zelftest af te nemen, maak dan een afspraak bij de GGD. Dit kan online via coronatest.nl of telefonisch via 0800 1202.

Testen met zorg en aandacht
We begrijpen dat je het wellicht spannend vindt om je kind te laten testen. Of dat je kind hier zelf bang voor is. Geef dit altijd aan bij de testlocatie. Er wordt dan rekening mee gehouden door een kindvriendelijke en ervaren medewerker meer uit te laten leggen en jouw kind gerust te stellen.

Bij kinderen tot en met 12 jaar wordt standaard extra zorg en aandacht aan het testen besteed. In de praktijk blijkt dat kinderen de testafname niet als erg vervelend beleven. Natuurlijk is het spannend van tevoren, maar we horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’.

Testmethode
Kinderen worden bij een GGD getest met een PCR-test. Tijdens de test wordt er met een wattenstaafje wat slijm uit de keel- en neusholte weggenomen. Dit is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd. Meer informatie over de verschillende testmethoden vind je op de website van de Rijksoverheid.