Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragenIs het nog veilig om je als (jonge) vrouw te laten vaccineren?

Eén van de mogelijke bijwerkingen van de COVID-19 vaccinaties is ‘hevige menstruatiebloedingen’. Is het nog veilig om je als (jonge) vrouw te laten vaccineren?

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) geeft aan dat de gezondheidswinst die te behalen valt door vaccinatie nog steeds opweegt tegen de mogelijke bijwerkingen van vaccinatie. Het EMA geeft aan dat de klachten – waarbij het gaat om meer en/of langer menstrueren – in de meeste gevallen van korte duur zijn en vanzelf over gaan. Het is dus veilig en verantwoord dat (jonge) vrouwen zich laten vaccineren.

Er zijn geen aanwijzingen dat deze bijwerking leidt tot onvruchtbaarheid bij vrouwen. Ook vinden experts de vaccins veilig voor gebruik voor of tijdens de zwangerschap. Voor zwangere vrouwen is het medisch advies om zich te laten vaccineren, omdat COVID-19 tijdens de zwangerschap voor complicaties kan zorgen.

Het EMA geeft verder aan dat, onafhankelijk van vaccinatie, menstruatiestoornissen bij veel vrouwen voorkomt en veel verschillende oorzaken kan hebben. Het is daarom wel aan te raden dat vrouwen die bloedingen ervaren na de menopauze, of vrouwen die zich zorgen maken om verstoringen in de cyclus, een arts raadplegen.