GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 21-08-2018 om 08:41 uur
Laatst gewijzigd op: 24-08-2018 om 10:20 uur

Michelle Schrauwen

AIOS Maatschappij en gezondheid, profiel infectieziektebestrijding

Van een kindje met hersenvliesontsteking op een kinderdagverblijf of een grote schurftuitbraak in een verpleeghuis tot een patiënt die verdacht wordt van ebola. Elke dag, en soms elke minuut, is anders binnen het Team Infectieziekten van de GGD Hart voor Brabant. Samen zijn we verantwoordelijk voor de infectieziektebestrijding en -preventie voor 25 gemeenten en ruim 1 miljoen inwoners.

De GGD Hart voor Brabant is een van de grootste GGD’en. Dit maakt het werk ontzettend divers en uitdagend. In ons werkgebied bevinden zich grote steden zoals Tilburg en ‘s-Hertogenbosch, maar ook kleine dorpjes met veel veehouderijen in de omgeving. We komen hierdoor allerlei soorten infectieziekten(risico’s) tegen.

Michelle Schrauwen achter haar bureau

Wanneer er een uitbraak van een infectieziekte plaatsvindt zit je echt op het puntje van je stoel. Wat is er aan de hand? Wie loopt nog meer risico? Het gaat op zo’n moment niet alleen over de patiënt zelf maar juist over het grote geheel. Je hebt echt een overstijgende blik en dat maakt dit werk zo interessant. Bijvoorbeeld in geval van mazelen kun je contacten beschermen door vaccinatie of antistoffen. Hier is echter maar een beperkt window voor. Vaak is het een race tegen de klok om iedereen op tijd gevonden en gevaccineerd te hebben.

Als arts infectieziektebestrijding werk je nauw samen met collega’s binnen en buiten de GGD; denk aan jeugdartsen, de afdeling seksuele gezondheid en medisch milieukundigen, maar ook medisch microbiologen, huisartsen en medisch specialisten. Binnen een project over antibioticaresistentie werk ik zelfs samen met collega’s in Vlaanderen. Mijn ervaring als specialist ouderengeneeskunde komt hier goed van pas.

Met enige regelmatig staan we ook de pers te woord. Burgers maken zich zorgen: er heerst een infectieziekte in mijn omgeving. Wat betekent dit voor mij? Voor mijn kinderen? Voor mijn kwetsbare ouders? Wat kan ik zelf doen en wat doet de GGD? Goede communicatieve vaardigheden zijn op zo’n moment erg belangrijk. Je moet weten hoe je een ingewikkelde casus vertaalt naar begrijpelijke woorden.

Het mooiste deel van mijn werk vind ik dat je continu bezig bent met het inschatten en afwegen van risico’s en mogelijke interventies. Daarnaast vind ik het een plus dat mijn eerdere specialisatie echt meerwaarde oplevert. Door advisering bij uitbraken en de rol van de GGD bij het bestrijden van antibioticaresistentie blijf ik de link met verpleeghuizen houden.