GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 25-02-2020 om 19:00 uur
Laatst gewijzigd op: 28-04-2020 om 15:15 uur

Informatie voor scholen en kinderopvang over het coronavirus

Sinds vrijdag 6 maart 18.00 uur adviseert het RIVM inwoners van de provincie Noord-Brabant bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. Dit betekent: blijf thuis.
Let op. Dit betreft een nieuwsbericht van 25 februari 2020, met een update op 16 maart 2020. Het kan zijn dat er ondertussen nieuwe informatie geldt. Ga naar het een overzicht van alle nieuwsberichten.

Moeten scholen / kinderopvangorganisaties in Noord-Brabant hun deuren sluiten?

Ja alle scholen en kinderopvangorganisaties in Nederland zijn vanaf maandag 16 maart gesloten.

Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Bekijk de lijst van cruciale beroepsgroepen.

Kinderen die last hebben van een van de onderstaande klachten moeten thuisblijven:

  • Verkoudheid
  • Hoesten
  • Koorts (meer dan 38 graden)

Dit geldt ook voor alle medewerkers: bij bovenstaande klachten moeten zij thuisblijven.

Moet ik als school / kinderopvangorganisatie in Noord-Brabant maatregelen nemen? Zo ja, welke?

Neem de gebruikelijke maatregelen om overdracht van griep en verkoudheid te voorkomen (goede hygiëne). Kinderen en medewerkers die last hebben van verkoudheid, hoesten of koorts (meer dan 38 graden) moeten thuisblijven. Er zijn geen specifieke maatregelen nodig op school of kinderopvang.

Ik werk op een school, kinderdagverblijf of gastouderopvang in Noord-Brabant. Wat kan ik doen om besmetting te voorkomen?

Neem de gebruikelijke maatregelen om overdracht van griep en verkoudheid te voorkomen:

  • Zorg dat de kinderen en jijzelf regelmatig de handen te wassen met water en zeep en afdrogen met een papieren handdoek.
  • Leer kinderen dat ze hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes als je moet hoesten of niezen. En gooi ze direct weg.

Gebruik het GRATIS lespakket handen wassen van de GGD

Via handen worden de meeste ziekten verspreid. De GGD ontwikkelde een speciaal lesprogramma voor scholen om kinderen te leren hoe, waarom en wanneer zij hun handen moeten wassen. Het lespakket zit vol theorie, praktische opdrachten (leuke proefjes!) waar leerlingen mee aan de slag gaan. Het programma is leuk en leerzaam.

Download het lespakket

Heb je vragen?

Als GGD volgen we de situatie rondom het coronavirus op de voet. Dit doen wij samen met het RIVM en de veiligheidsregio. Alle huisartsen zijn geïnformeerd door de GGD.

Meer informatie over het coronavirus kun je lezen op deze website. Het RIVM geeft op hun website antwoord op veel gestelde vragen. Zit jouw vraag hier niet tussen? Bel dan met de GGD: 088 368 6858 of het RIVM 0800 1351.