GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 14-11-2019 om 16:46 uur
Laatst gewijzigd op: 14-11-2019 om 17:08 uur

Succcesvolle aanpak Wijk GGD delen met Australische politie

Twee van onze wijk-GGD'ers, Esther Pullen en Sarah Voss, wisselen op uitnodiging van de Australische politie de komende dagen hun kennis en ervaring uit in Melbourne. Daar kampt men al langere tijd met een steeds groter wordende groep mensen met verward gedrag door onder meer alcoholmisbruik. Het werkbezoek vindt plaats van 18 tot 30 november. Ze zijn te volgen via Polarsteps en ze brengen enkele keren een vlog uit.

Aanpak verward gedrag

Esther Pullen en Sarah Voss zijn de eerste wijk-GGD’ers in Nederland die sinds 2016 op een nieuwe manier mensen met verward gedrag in hun wijk helpen. Dit doen ze op kleine schaal in Vught, Haaren en omgeving en met een persoonlijke aanpak. Ze werken hierbij op het snijvlak van veiligheid en zorg en verbinden deze domeinen. De Australische politie is benieuwd of een dergelijke aanpak ook in bij hen kan werken. Daarom nodigden ze Sarah en Esther uit om kennis te delen en ervaring uit te wisselen. Op hun beurt zijn de Nederlandse wijk-GGD’ers ook nieuwsgierig naar de huidige aanpak van mensen met verward gedrag in Melbourne. “Het is natuurlijk niet alleen een veel groter werkgebied, maar er is ook een andere cultuursamenstelling in de bevolking. Ook is er blijkbaar een groot alcoholprobleem onder de Aboriginal-bevolking.”

Volop in de aandacht

Het werk van Pullen en Voss als wijk-GGD'er staat volop in de aandacht. Zo hebben inmiddels 18 Nederlandse gemeenten een wijk-GGD'er, waren ze te zien in RTL Nieuws en Hart van Nederland en zijn ze vorig jaar te gast geweest om over hun aanpak te vertellen op een congres over wetshandhaving en volksgezondheid in Toronto. Tijdens hun werkbezoek an Australie zijn de twee wijk-GGD’ers te volgen via een Vlog dat ZonMw publiceert. Daarnaast delen ze tijdens hun reis foto’s via de reis-app Polarsteps.

Hun reis wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMwin het kader van het actieprogramma Lokale initiatieven voor mensen met verward gedrag, waaronder ook projecten die wijk-GGD’ers in verschillende gemeenten mogelijk maken. Implementatie en het delen van kennis is één van de speerpunten van het actieprogramma. ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Vooruitgang vraagt om onderzoek en ontwikkeling. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis – om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO.

Wijk GGD'ers Esther en Sarah  (foto bron: ZonMW)

(Bron: Persbericht ZON MW)