GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 07-10-2019 om 10:31 uur
Laatst gewijzigd op: 07-10-2019 om 10:39 uur

Kinderarts Edgar van Mil benoemd tot hoogleraar

Kinderarts Edgar van Mil van het Jeroen Bossch Ziekenhuis is vrijdag 4 oktober benoemd tot hoogleraar ‘Jeugd, Voeding en Gezondheid’ aan de Faculty of Science and Engineering aan de Maastricht University in Venlo. Thema’s binnen de nieuwe leerstoel zijn gezonde voeding en het effect op het lichaam, psychologische kennis, marketing en de ontwikkeling van nieuwe producten. Edgar van Mil deelt de leerstoel met Remco Haverkamp universitair docent aan de Faculty of Science and Engineering van Maastricht University.

Edgar van Mil: “Ik ben erg blij met deze bijzondere leerstoel ‘Jeugd, voeding en gezondheid’ als onderdeel van ons Expertisecentrum voor kinderen met overgewicht. Niet alleen blijven we zo een positieve bijdrage leveren aan dit actuele onderwerp, het ziekenhuis profileert zich zo ook als onmisbare schakel in het boeiende en regionale thema voeding. Dankbaar ben ik dan ook voor alle hulp die vanuit het ziekenhuis is gekomen om deze innovatieve uitdaging aan te kunnen gaan.”

De onderzoekers richten zich in eerste instantie op gezinnen met jonge kinderen (t/m drie jaar) en adolescenten (van 12-18 jaar). Havermans: ‘Waarom eten jongeren niet gezond? Houden ze niet van groente en fruit? Weten ze niet wat (on)gezond is of geven ze weinig om hun persoonlijke gezondheid? Hier hebben we nu nog geen pasklaar antwoord op, daar is echt onderzoek voor nodig. Als we weten welke knopjes we bij jongeren moeten indrukken, kunnen we interventies ontwikkelen om ervoor te zorgen dat ze gezonder gaan eten.’ Aan de leerstoel is ook een onderwijs- en educatietaak gekoppeld. Dit biedt studenten de mogelijkheid om van dichtbij te ervaren hoe universitair onderwijs en toegepast wetenschappelijk onderzoek elkaar versterken.

De nieuwe leerstoel is fulltime en mogelijk gemaakt door investeringen van het bedrijfsleven: Scelta Mushrooms, ZON fruit & vegetables, BASF, Seacon Logistics en regionale Rabobanken. Kids University for Cooking participeert als field LAB met educatieve voedingsprogramma’s voor kinderen. Brightlands Campus Greenport Venlo is de thuisbasis voor de leerstoel ‘Jeugd, Voeding en Gezondheid’.

Lees het volledige artikel

Wij zijn trots dat Edgar van Mil deel uitmaakt van het team 'Samen Gezond 's-Hertogenbosch'.