GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 03-06-2019 om 16:05 uur
Laatst gewijzigd op: 03-06-2019 om 16:39 uur

Preventie van postpartum depressie

De GGD Hart voor Brabant heeft niet alleen oog voor de ontwikkeling van het kind, maar ook voor het welzijn van pas bevallen moeders. Want lang niet elke moeder zit na de bevalling op een roze wolk.

Het komt regelmatig voor dat moeders tijdelijk uit balans zijn en erg moeten wennen aan hun nieuwe rol en leven. De jeugdverpleegkundigen en artsen van het consultatiebureau vragen daarom sinds kort standaard aan de moeder hoe zij zich voelt. Alleen al het bespreekbaar maken van negatieve gevoelens en gedachten, kan ervoor zorgen dat de moeder zich beter voelt. Door het gesprek aan te gaan hopen we dat de schaamte verdwijnt. Moeders mogen best uitspreken dat zij de eerste maanden met een baby ervaren als een moeilijke tijd. Op het consultatiebureau kan ze haar verhaal kwijt. Onze verpleegkundigen en artsen geven tips en adviezen waarmee een moeder weer beter in haar vel kan komen. Dat is goed voor de moeder en ook voor haar kind.

Een postpartum depressie komt voor bij 1 op de 8 pas bevallen moeders. Een postpartum depressie ontstaat met name in de eerste maanden na de bevalling. Daarom is de jeugdgezondheidszorg bij uitstek een goede plek om de signalen tijdig op te merken. Als we eerder merken dat een ouder somber is kunnen we de juiste hulp bieden. Het tijdig opmerken van signalen kan voorkomen dat de moeder op den duur een postpartum depressie ontwikkelt.

De GGD ontwikkelde een aanpak voor het herkennen van moeders met een risico op postpartum depressie. Met deze aanpak willen we eerder signaleren, maar ook goed doorverwijzen. Ook hoopt de GGD Hart voor Brabant met deze nieuwe aanpak bewustwording creëren rond postpartum depressie. Het onderwerp bespreekbaar maken is hierbij van groot belang.

De GGD Hart voor Brabant ontwikkelt de aanpak in de komende periode verder. Wij betrekken hierbij ook andere professionals in de keten voor geboortezorg bij.