GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 12-12-2018 om 16:04 uur
Laatst gewijzigd op: 13-12-2018 om 16:34 uur

Linda Blous wint namens Team GMV de GGD GHOR Dragons Den 2018

Natuurlijk (be)strijden, een initiatief van de gezamenlijke Brabantse GGD´en, werd dinsdag 11 december winnaar van de GGD GHOR DragonsDen 2018. Linda Blous, milieugezondheidskundige bij team Gezondheid, Milieu & Veiligheid (GMV) van de GGD’en in Brabant won met hun inzending om de overlast van de eikenprocessierups door koolmezen te bestrijden.

Uit de acht inzendingen koos de jury voor het initiatief van team Gezondheid, Milieu en Veiligheid, werkzaam voor de drie Brabantse GGD´en. Zij vonden een oplossing voor de overlast veroorzaakt door de eikenprocessierups. Voor de jury gaf de combinatie van slim samenwerken, gedeeld eigenaarschap van het probleem en een concrete oplossing die ook op korte termijn kan worden gerealiseerd, de doorslag.

Linda Blous winnaar GGD GHOR Dragons Den 2018

Winnend idee:'Natuurlijk (be) strijden'

Het idee ‘Natuurlijk (be)strijden’ gaat de inwoners van Brabant eenduidig informeren over hoe ze eikenprocessierupsoverlast kunnen aanpakken op een natuurlijke wijze. Hiervoor ontwikkelt team GMV een toolkit, samen met gemeenten, provincie en het kenniscentrum Eikenprocessierups. Deze toolkit geeft antwoord op de vragen: Wat kunnen we sámen doen om de overlast te verminderen? En hoe vergroten we de kennis over dit beestje? Met als oplossing het idee om door de biodiversiteit te vergroten de overlast uiteindelijk kan verminderen. Hiervoor gaan we een natuurlijke vijand van de rups inzetten: de koolmees.

Aanpak van het idee

Door een pilot te draaien door in een Brabantse gemeente een groot aantal mezenkasten in de buurt van eiken op te hangen. Scholen of sociale werkplaatsen kunnen de mezenkasten maken. Daarnaast ontwikkelen we samen met kennispartners een toolkit met eenduidige informatie en adviezen over deze rups. Dit doen we nog deze wintermaanden, want in maart komen de eerste rupsen alweer uit het ei. Met de pilot willen we burgerparticipatie bevorderen, biodiversiteit vergroten, sociale cohesie stimuleren én de kennis vergroten over de eikenprocessierups.

GGD GHOR Dragon's Den

De GGD GHOR Nederland organiseerde voor de derde keer een Dragons´ Den voor GGD’en. De Dragons'Den is bedoeld om slimme regionale ideeën landelijk in te kunnen zetten. Het winnende idee ontvangt een startkapitaal van 5.000 euro. Dit jaar daagde GGD GHOR deelnemers uit om na te denken hoe zijgezondheid kunnen bevorderen binnen de ruimte waarin we leven, wonen en werken. Een belangrijk en actueel thema dat vooruitblikt op de Omgevingswet die op 1 januari 2021 in werking treedt.