GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 19-06-2017 om 13:20 uur
Laatst gewijzigd op: 23-06-2019 om 22:08 uur

Tips om het hoofd koel te houden bij hitte

De komende dagen verwachten we warm weer. Voor veel mensen is het tijd om lekker te genieten van het mooie weer. Maar te veel hitte is niet goed voor je gezondheid en kan gezondheidsklachten veroorzaken. Gelukkig kunnen we veel gezondheidsproblemen door hitte voorkomen. Lees daarvoor onze tips om veilig te genieten van het warme weer.

Drink voldoende

Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, ook als je geen dorst heeft. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als je urine donker van kleur is. Bedenk dat je ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.
TIP: Zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als je naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Hou jezelf koel!

Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).
TIP: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor het doen van boodschappen of het maken van een wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

Hou je woning zo koel mogelijk

Ook in huis kan het aardig warm worden. Je kunt dit beperken door op tijd gebruik te maken van zonwering, ventilator of eventueel airconditioning. Door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten zorg je voor extra ventilatie.
TIP: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.

Zorg voor elkaar

Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die misschien jouw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.
TIP: Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

Lees meer informatie op onze pagina Zomerhitte