GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 12-12-2016 om 14:22 uur
Laatst gewijzigd op: 20-01-2017 om 12:27 uur

Slim samenwerken in The Big Date Hackathon

Beschikbare open data en digitale informatie bieden een schat aan informatie, ook voor de publieke gezondheid. Aan de hand van zes ‘challenges’ met bijpassende datasets daagde de GGD deelnemers aan The Big Date Hackathon uit een brug te slaan tussen deze digitale informatie en volksgezondheid.

Doel van de dag was te komen tot een aantal ideeën voor toepassingen voor zowel inwoners als professionals die GGD’en en samen met de bedenkers verder kunnen ontwikkelen.

De ‘challenges’

Aan de hackathon deden vijf teams en een aantal individuele deelnemers mee; mensen met verschillende achtergronden. In totaal 30 deelnemers die met een aantal thematische ‘challenges’ aan de slag gingen. De challenges zijn terug te vinden op thebigdate.hack.nl

John Dagevos, directeur Telos, in zijn pitch bij de challenge over geluk en gezondheid: "Op een bepaalde manier hebben we allemaal last van tunnelvisie. Een evenement als dit helpt om daar uit te komen, en alleen al daarom is het goed dat de GGD dit organiseert".

And the winner is: GGD Play voor healthy urban living

’Sluit je ogen en stel je voor…spelenderwijs de nieuwe wereld tegemoet met gelukkigere mensen, vitalere steden en een hoger bewustzijn van volgende generaties’. Zo begon de pakkende pitch van de winnaars van The Big Date Hackathon in gebouw 84 van de Tilburgse Spoorzone. De challenge van de GGD en Gemeente Tilburg en luidde als volgt: 'Healthy Urban Living in Tilburg en de juiste ‘tune’ vinden om draagvlak in de gemeente te creëren'. De visie en het product van de winnaars, met de naam 'GGD PLAY', gaat over het gamificeren van stad, zowel fysiek als digitaal. Ze gebruiken daarbij bestaande objecten in de openbare ruimte om beweging en sociale interactie te stimuleren, maar ook om op een nieuwe frisse manier informatie en awareness van GGD gerelateerde onderwerpen bij verschillende doelgroepen te krijgen. Gebruikers worden ook echt betrokken in het proces om tot dit soort playgrounds te komen. Urban workouts en openbare Escape Rooms waren enkele voorbeelden van hoe we de stad en de mensen vitaler kunnen krijgen met elkaar. En nu? De winnaars pakken door vanuit Urban Development agency Franky Cherry uit Eindhoven. Voor meer informatie mail naar info@frankycherry.com.

Jacqueline Baardman, sectormanager van de GGD Hart voor Brabant: “Ik ben er trots op dat we deze unieke manier van ‘samenkracht’ inzetten om innovatieve oplossingen op het gebied van volksgezondheid te bedenken. GGD Play biedt een leuke, speelse manier om on- en offline informatie met elkaar te verbinden. De app speelt slim in op de behoeften van verschillende doelgroepen.”

Impressie hackathon

Impressie Hackathon The Big Date Tilburg 2016

Bekijk de foto's van de hackathon