GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 21-09-2016 om 12:30 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2020 om 17:26 uur

hoofdluis

Hoofdluis is op veel scholen een regelmatig terugkerend probleem. Niet gek, want luizen lopen via het haar over van hoofd naar hoofd. En op school hebben kinderen intensief contact met elkaar. Vaak controleren en zo snel mogelijk behandelen helpt het best. 

Ontwikkelingen

Er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden voor de effectiviteit van de aanvullende maatregelen in de omgeving. Dus maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen, het gebruik van luizencapes en het stofzuigen van de auto zijn niet meer nodig. Dat scheelt heel veel tijd, geld en stress bij ouders van kinderen met hoofdluis!

Luis in je haar? Kammen maar!

Wat moet je wel doen? Vind je luizen of neten? Dan is het advies om het haar van iemand met hoofdluis twee weken lang iedere dag te kammen met een fijntandige kam. Je kunt dit kammen combineren met een antihoofdluismiddel.

Het is belangrijk dat ouders ook alle huisgenoten controleren op hoofdluis. Laat ouders ook vrienden op school, bij clubjes en vriendjes vertellen dat iemand hoofdluis heeft. Je kunt hier ook ons deurbriefje hoofdluisvoor gebruiken.  

Nieuwe anti-hoofdluismiddelen

Sinds enige tijd zijn in Nederland nieuwe antihoofdluismiddelen beschikbaar met als werkzaam bestanddeel dimeticon (een silicoonachtige stof). Dimeticon zorgt ervoor dat de hoofdluizen door een tekort aan zuurstof sterven. De werkzaamheid van dit middel is onomstreden en er ontstaat ook geen resistentie.

Voorlichtingsfilm hoofdluis

Het RIVM maakte een voorlichtingsfilm met instructies hoe je hoofdluis vindt en hoe je het kunt behandelden.  

Meer informatie

  • Om scholen en ouders daar bewust van te maken, geeft de GGD Hart voor Brabant een speciale infobrief uit ‘Luis in je haar? Kammen maar!’
  • De GGD Hart voor Brabant ondersteunt jouw school graag bij de aanpak van hoofdluis en de beschreven maatregelen. Neem hiervoor contact op met onze afdeling Jeugdgezondheidszorg 0900 463 64 43.