GGD Hart voor Brabant

Ik wil een soa-test

Ben je jonger dan 25 jaar? Heb je als man seks met mannen? Of ben je een sekswerker? Maak dan nu een afspraak.
Plan je afspraak online: Maak een afspraak
Geplaatst op: 20-03-2019 om 10:44 uur
Laatst gewijzigd op: 13-05-2019 om 08:49 uur

Wanneer moet ik mij laten testen?

Ben je onder de 25 jaar? Ben je een man die seks heeft met mannen? Of ben je een sekswerker? Is er iets fout gegaan met het condoom? Of heb je klachten die passen bij een soa zoals blaasjes, afscheiding of wratjes? Laat je dan altijd testen.

Als je een soa hebt opgelopen, kan het enige tijd duren voordat je deze infectie met een test kan aantonen. Deze periode duurt soms dagen, weken tot maanden. In deze periode kun jij al wel besmettelijk zijn.

Twijfel je? Doe dan de Advies.chat en krijg direct antwoord.

Er is geen plaats beschikbaar online?

Wij hebben helaas niet genoeg plek voor iedereen. Het kan dus voorkomen dat je na het invullen van je gegevens een melding krijgt dat er geen plaats beschikbaar is.

Kun je geen afspraak maken? Neem dan contact op met je eigen huisarts. Hoeveel geld het kost, ligt aan een aantal factoren. Een eenvoudige chlamydia-test is bijvoorbeeld goedkoper dan meerdere dure soa-testen. Ook speelt je zorgverzekering en je eigen risico een rol.

Soa-zelftest

Wil je liever anoniem blijven? Bestel dan een soa-zelftest. Deze test doe je zelf thuis en stuur je op naar een laboratorium. Doe vooraf de Advies.chat van Soa Aids Nederland zodat je weet welke testen je moet bestellen. Niet alle thuistesten zijn even betrouwbaar. Wij raden daarom de volgende testen aan:

Hoe gaat de soa-test in zijn werk?
  • Een arts, verpleegkundige of doktersassistent stelt vragen over jouw situatie. Bijvoorbeeld of je klachten hebt en waarom je een test laat doen.
  • Bij mannen wordt urine gebruikt voor het soa-onderzoek. Vrouwen krijgen of maken zelf een uitstrijkje. Soms is er een lichamelijk onderzoek nodig en/of nemen we bloed af.

De uitslag krijg je meestal binnen 1 week telefonisch, per sms of via e-mail. Is er een behandeling nodig? Dan krijg je een afspraak op de GGD, meestal voor een antibioticakuur.

Hoe gaat een soa-test?

 
Hoe duur is de soa-test?

Ben je onder de 25 jaar? Ben je een man die seks heeft met mannen? Of ben je een sekswerker? Dan kun je voor een soa-test bij de GGD terecht. Deze is altijd gratis.

We hebben helaas niet voldoende plek voor iedereen. Het kan zijn dat we je naar de huisarts verwijzen.

Op welke locaties kan ik terecht?

Waar kun je terecht bij de GGD?

Bij onze locatie in Tilburg

Bij onze locatie in ´s-Hertogenbosch 

Mag ik ook komen tijdens mijn menstruatie?

Ja, ook wanneer je ongesteld bent kan de afspraak voor de soa-test gewoon doorgaan. Dit heeft geen invloed op de uitslag van de soa-test.