GGD Hart voor Brabant

Schimmels zijn ongewenst in de woning omdat ze tot gezondheidsklachten kunnen leiden. Wij waren benieuwd hoeveel bewoners in de regio Hart voor Brabant last hebben van vocht of schimmel in huis. We vroegen het ons Gezondheidspanel. Wat blijkt? Ongeveer 30% van de Brabanders heeft schimmel- of vochtplekken in huis. De meeste van hen (66%) hebben daar gelukkig geen last van.

Bewoners die wel last hebben van de schimmel, hebben vooral last van een muffe geur of condens op de ramen. 8% ervaart gezondheidsklachten door de schimmel. De schimmel komt het meeste voor in de badkamer. Van alleen schimmel in de badkamer heeft ‘slechts’ 3% van de bewoners gezondheidsklachten. Als de schimmel (ook) in de keuken, slaap-, en/of woonkamer voorkomt, heeft 18% daar gezondheidsklachten van.

In 40% van de huizen die gebouwd zijn voor 1945 huist schimmel

Slechts 7% van de panelleden maakt zich zorgen om de gezondheid door schimmel- of vocht in huis. Bijna iedereen (95%) ventileert en lucht regelmatig zijn huis om schimmel te voorkomen. De GGD adviseert om daarnaast ook altijd gebruik te maken van een afzuigsysteem tijdens het koken en douchen. Volgens ons onderzoek doen respectievelijk 22% en 41% van de Brabanders dat nog niet.

Weg met die schimmel

Om schimmel te verwijderen, zouden de meeste mensen (64%) een schimmelreiniger gebruiken. Slechts 14% gebruikt soda. Soda werkt echter net zo effectief en bevat in tegenstelling tot de schimmelreinigers geen chloor. Omdat chloor de luchtwegen kan irriteren kun je - volgens de GGD – het beste soda gebruiken om de schimmel te verwijderen. Gelukkig schildert slechts 7% van de panelleden over de schimmel heen. Overschilderen haalt de bron niet weg en is dus geen goed idee.

Meer informatie

Dit onderzoek is uitgezet in het Gezondheidspanel van de GGD Hart voor Brabant. In totaal deden 1833 panelleden mee. Meer weten over dit onderzoek? Bekijk dan onze infographic

Wil je nog meer tips om vocht en schimmel buiten de deur te houden? Bekijk dan onze filmpjes