GGD Hart voor Brabant

Op dit moment is er vanuit de overheid een campagne bezig tegen diefstal op straat, cybercrime en huisinbraak. Met ‘maak het ze niet te makkelijk’ krijgen burgers tips hoe inbraak te kunnen voorkomen. Uit onderzoek onder ons gezondheidspanel blijkt dat veel respondenten deze kennis toepassen. Vier op de vijf ondervraagden legt waardevolle spullen uit het zicht, ruim twee derde kan zien wie er aanbelt en 69% heeft geen ladders of containers rondom het huis.

Maar naast inbraak bestaat veilig wonen uit nog meer elementen. Zo vroegen wij onze respondenten welke maatregelen ze nemen tegen brand. Uit het panelonderzoek blijkt de meeste deelnemers voldoende maatregelen nemen om brand te voorkomen. Zo dooft bijna iedereen (98%) kaarsen of waxinelichtjes als ze uit huis gaan, laadt 90% apparaten op met bijgeleverde oplader en heeft 82% een rookmelder.

Maar toch zijn er nog verbeterpunten. Slechts twee op de vijf respondenten zet de tv helemaal uit (dus niet op stand-by) als ze het huis verlaten en bijna de helft heeft de droger aanstaan als ze niet thuis zijn. Het advies is dus om apparaten écht uit te zetten met de aan/uit-schakelaar en niet op stand-by. Laat dus geen apparaten (wasdroger, televisie, computer) aanstaan als er niemand thuis is.

Minder dan de helft van panelleden zet de wasdroger uit als hij of zij niet thuis is

Op vragen welke maatregelen er genomen worden om vallen in huis te voorkomen scoren stevige opstapjes en een vaste trapleuning het hoogst. In het kader van valpreventie voor ouderen mag er nog aandacht zijn voor antislipmatten in de douche of het bad.

We vroegen ons gezondheidspanel onder andere hoe hulpverlening snel bij hun kan zijn en wat ze doen om inbraak, brand of vallen in huis te voorkomen. Meer dan 2000 mensen vulden deze vragenlijst in.

Meer weten over het onderzoek? Bekijk dan onze infographic.